Külföld

2016.03.14. 10:19

Visszavonták a polgárok a CDU-ba és az SPD-be fektetett bizalmukat Németországban

A polgárok elidegenedtek a nagy néppártoktól, a CDU és az SPD számára a „csak így tovább” már nem lehet opció.

Thimm Andreas

Visszavonták a polgárok a CDU-ba és az  SPD-be fektetett bizalmukat és súlyos vereségeket okoztak a két nagy pártnak, ilyen a háború utáni Németországban még nem fordult elő. A tiltakozó szavazók és nem a szavazók a nyertesei a vasárnapi választásoknak – ez remélhetőleg komoly és tanulságos lecke lesz a néppártok számára.

A CDU és SPD kampányának vezetői már a legrosszabbra számítottak, de a helyi választások eredménye a végén túlszárnyalta a várakozásaikat. A konzervatív Baden-Württembergben a CDU, amely több évtizede meghatározta a politika alakulását, elvesztette a legerősebb politikai erő szerepét a Zöldek ellen. Még durvább tény a szociáldemokraták összeomlása. Szász-Anhaltban, Baden-Württembergben, az SPD kisebbségi párttá vált.

Merkel kancellár ezek miatt valószínűleg nem fog visszalépni, és nem fogják sürgetni Gabriel SPD vezető lemondását sem. A CDU-nak és SPD-nek ezeket a választásokat ébresztőként kell kezelniük. Valószínűleg ez egy a politikusokban csalódott társadalom figyelmeztetése. "Tektonikus elmozdulás" -nak nevezte Horst Seehofer bajor miniszterelnök az eredményeket. A „csak így tovább” már nem lehet opció véleménye szerint.

Első sorban természetesen a menekültválság állt a választási eredmények háttérben, az Alternatíva Németországért nevű pártnak többek között ezért sikerülhetett két számjegyű eredményeket elérni mindhárom tartományban. A nagy néppártok korunk fontos kérdéseivel kapcsolatában az orientáció helyett csak hallgatnak.

A németek úgy gondolják, hogy az egymillió menekült integrációja komoly terheket fog jelenteni számukra. Ezen kívül a munka világának digitalizálódása által okozott változások, a kemény globális verseny, a belső ellentétetek okozta biztonság hiánya, a demográfiai változások és a zérókamat politikája következményei miatt  aggódnak.

Már a társadalmi nagyobb rétegeiben is megjelentek az aggodalom jelei, nem csak a társadalom alsó szélén élők körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!