Külföld

2015.03.06. 19:47

Washington még nem döntött az ukrán nemzeti gárda kiképzéséről

Az Egyesült Államok még nem döntötte el véglegesen, hogy megkezdje-e a szakadárok ellen harcoló ukrán nemzeti gárda egységeinek korábban bejelentett kiképzését - közölte pénteken Washingtonban egy amerikai katonai tisztségviselő.

A névtelenül nyilatkozó illetékes kijelentése nyomán kérdésessé vált, hogy érvényes-e még az Európában állomásozó amerikai erők parancsnokának azon múlt havi közlése, miszerint a kiképzés márciusban kezdődik meg. A Pentagon augusztusban jelentette be, hogy az ukrán nemzeti gárda kiképzésére készül.

Jeffrey Feltman, az ENSZ politikai ügyekben illetékes vezető tisztségviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait tájékoztatva pénteken New Yorkban kijelentette: Ukrajna még nem fordult hivatalos kérelemmel a világszervezethez, hogy küldjön kéksisakos egységeket az ország keleti részébe. Ennek lehetőségét Petro Porosenko ukrán elnök vetette fel az elmúlt napokban.

Porosenko hétfőn alá is írt egy rendeletet, amelynek értelmében Kijev az ENSZ-hez vagy az Európai Unióhoz fordulhat békefenntartókért. Oroszország ellenzi ezt az ukrán elképzelést.

Feltman szerint Kelet-Ukrajnában a februárban elért tűzszüneti megállapodás hatályba lépésének ellenére is bizonytalan a helyzet. Az ENSZ becslései szerint a kelet-ukrajnai konfliktusban április óta több mint 6 ezren vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!