Külföld

2016.02.09. 06:40

Zavargás tört ki Hongkongban, rendőrök csaptak össze tüntetőkkel (frissítve)

Káosz, gyújtogatás és rombolás jellemezte azt a múlt éjszakai hongkongi zavargást, amelyet látszatra a rendőrségnek az engedély nélküli utcai ételárusokkal szembeni fellépése váltott ki - számolt be a kínai holdújév első napján történt erőszakos eseményekről keddre virradóra a helyi South China Morning Post című napilap.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:

A kínai különleges közigazgatási övezet egyik legforgalmasabb kerületében Mong Kokban kedden napközben visszaállt az élet a rendes kerékvágásba, de az éjszakai harc nyomai még ott vannak. Az összecsapás esti mérlege szerint körülbelül 90 rendőr megsebesült, néhány újságíró és több tüntető megsérült. Ötvennégy embert, köztük 47 férfit és 7 nőt őrizetbe vettek, de a rendőrség közlése szerint ez a szám még nem végleges, a nyomozás folytatódik.

A körülbelül kétszáz, többnyire maszkot, kapucnit vagy sisakot viselő rendbontó dobozokban és rekeszekben a helyszínre szállított téglákkal, üvegpalackokkal dobálta meg közelről a rendőröket, több utcában szemeteskukákat gyújtottak fel, köztéri állványokat döntöttek ki.

A rendőrök egy része idővel rohamfelszerelést öltött, hordozható vízágyút és paprikasprayt vetettek be támadóik ellen, többeket megbotoztak, a földre tepertek és voltak, akik kézi lőfegyverüket is elővették. Két figyelmeztető lövés is eldördült. Az eseményeknek számos szemtanúja volt, a történéseket fiatalok dokumentálták fényképezőgépeikkel, videokameráikkal.

A minden jel szerint szervezett megmozdulás hátterében híradások szerint a Hongkongi Bennszülöttek nevű szervezet áll, amely a helyi önrendelkezés és részben a függetlenség szószólója.

A rendőrség "szélsőséges elemeknek" nevezte a tüntetőket, akik házilag készített fegyvereikkel és védőpajzsokkal támadtak a rendfenntartókra. A közösségi média beszámolói szerint az őrizetbe vettek között van a helyi törvényhozás egyik képviselőjelöltje, Edward Leung. Leung a zavargások előtt hangosbeszélőn jelszavakat kiabált, hallgatói között többen kék tréningruhát viseltek, amire az ő neve volt írva.

A hongkongi rendőrség kedd délutáni sajtótájékoztatóján bemutatott néhány a randalírozóktól elkobzott eszközt, köztük kihegyezett bambusz rudakat, gázkannákat, téglákat, valamint pajzsokat és golyóálló mellényt.

A hongkongi kormányzat mellett a város politikai pártjainak széles köre, a törvényhozás tagjai egyaránt elítélték a rendbontást.

A pártok igyekeztek elhatárolódni a rendbontóktól. A Demokrata Párt képviselője Abert Ho határozottan kiállt mindennemű erőszak ellen, s úgy fogalmazott: ezeket a társadalom nem tolerálhatja, vagy fogadhatja el. Mint mondta, attól is tartanak, hogy a demokratikus mozgalmat egyesek a szélsőség, a törvénytelenség irányába szeretnék terelni. A Polgári Párt ugyancsak átfogó nyomozást kezdeményezett.

A város 18 kerületi önkormányzata közleményben ítélte el a történteket és a lakosságot a véleményük "ésszerű, egészséges és erőszakmentes" kifejezésére kérte.

A "bennszülöttek" még reggeli felhívásukban Leung melletti "választási felvonulásra" toboroznak embereket, s arra kérnek mindenkit, hogy gondoskodjon a szeme, arca védelméről, s hozzon magával védőfelszerelést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!