Kultúra

2012.08.20. 20:02

Közösségi kemencét emeltek Bicskén

Bicske – Kemencét építettek nagy összefogással a városi uszoda szomszédságában, nagy sütőkkel, vízmelegítő katlannal, derék méretűre. A barátságot hivatott erősíteni ez a múltból visszakéredzkedett alkalmatosság.

Zsohár Melinda

Kemencét manapság sokan építenek újra a portájukra, az eleven tűz utáni vágyakozásból, s a saját kenyér és hús sütésének nosztalgiája okán. Nemigen kell más hozzá, mint az elhatározás és egy jókezű mester, s persze az ősi alapanyagok. Nem úgy a közösségi kemencéhez, amelynél bizony sok egészségügyi és közigazgatási eljárást be kell tartani, mondta Tessely Zoltán bicskei polgármester az augusztus 20-iki kemenceavatón. Délután már a kézműves kirakodóvásárok, a mulatság, s a fürdőzés volt soron – ezen a napon 18 éves korig ingyenesen mehettek az uszodába a legifjabbak. Délelőtt a Szent István szobornál Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tartott lebilincselő történelmi beszédet az államalapítás nemes magyar "kalandjáról".

Hegedűs Imre agrárius szakember és a Gróf Batthyány Kázmér Műpártoló Közalapítvány elnöke ötölte ki, hogy kellene a város szívébe efféle jószág, amely összehozza a társaságokat, hagyományt teremt, s egyben azt is hordoz. Vázsonyi Zsolt vállalkozó kezébe vette az ügyintézést, s sok adománnyal, közös munkával, Felgyői Károly nagyegyházi mester által elkészült az ünnepre a tetején rézkakassal ékeskedő kemence. Felfűteni még nem merték, majd csak óvatosan, lassanként szabad, de a Nap ugyancsak gondoskodott a forróságról. Pálffy Károly alpolgármester köszöntő beszédében leginkább a köszöneteket tolmácsolta az összefogásért, amellyel a szó szerint közösségi kemence megépült. A hangulatos műsoroknak is jó helyszínként szolgált a hajdani káposztáskertek mocsaras talaján újrarendezett tágas tér. A kemencét bárki használhatja, csak vigyázzon rá, becsülje meg!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!