Kultúra

2012.10.17. 15:27

Geoláda, ökolimpia - Kisdiákok ismerkedtek a környezetvédelemmel

Székesfehérvár - Ragyogó napsütés fogadta azt a százötven iskolást, akik vállalkoztak az első ökolimpián való megmérettetésre.

Horváth Viktória

A Sóstó Természetvédelmi Területen Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, Maroshegy sokat köszönhet a versenyt támogató nagyvállalat dolgozóinak, ugyanis a Zöldtanya vályogháza melletti pergola, a vizesblokk és a legújabb területfejlesztések mind a segítségükkel valósultak meg.

A 3-4. osztályos kisdiákok - a Vasváris Környezetvédők, a Zöld Testőrök, a Nyomkeresők, az Ökomanók, a Szalakóta csapat, a Szitakötők, a Zöld őr csoport, az Erdőlakók, a Nagymenők és a Sólyomfiak - hasznos és szórakoztató állomásokon ismerkedhettek meg az újrahasznosítás lehetőségeivel. Nagy sikert aratott a műanyagpalackokkal, hulladékfóliából gyúrt labdával és elemekkel való célbadobás.

- Jól tudom, mennyire fontos a környezetvédelem az állatok életben maradása és a természet megóvása miatt, ezért  sosem szemetelek, az udvarunkat rendben tartom, a palackokat pedig mindig elviszem a gyűjtőhelyre - mesélte Kozma Roland, a Vasvári tanulója a hulladékzsákban futás előtti pillanatban. Geoláda-kereső játék is várta a diákokat. Az elbújt dobozkákban rejlő, a Sóstó állat- és növényvilágát érintő kérdésekre kellett választ adniuk.

A Gaja egyesület állomásánál a lelkes alsósok szófejtő rejtvényen törhették a fejüket, bepillanthattak a hulladék kezelésébe és körfolyamataiba, azt is kiszámíthatták, mekkora a szénmonoxid-lábnyomuk.

Az összegyűjtött pontok alapján az ökolimpián az első helyezett a zentaisok Erdőlakók nevű csapata lett, sporteszközöket és a Vidi focistái által dedikált labdát kaptak ajándékba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!