Kultúra

2016.10.09. 19:10

A bokszolónő útja - Díjnyertes román dokumentumfilm a Kortársban

Dunaújváros - Mihai Dragolea és Radu Constantin Mocanu többszörös díjnyertes mozijával, az Arany robottal folytatódik a Kortárs nemzetközi dokumentumfilm sorozata.

Szabó Szabolcs

Mint arról már korábban beszámoltunk a Kortárs Művészeti Intézet idén ősszel csatlakozott az európai KineDok programhoz, amelynek keretében kéthetente szerdánként egy-egy kelet- és közép-európai dokumentumfilmet vetítenek, majd meghívott szakértőkkel, gondolkodókkal elemzik a filmben felmerülő témákat. Október 12-én, szerdán 18 órától a két neves román filmes Mihai Dragolea és Radu Constantin Mocanu Arany robot című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Az Arany robot készítői Mihai Dragolea és Radu Constantin Mocanu számos díjat zsebeltek be Fotó: aarc.ro

A mozi sztorija dióhéjban: A harminckét éves román bokszolónő, Steluta Dută már többszörös Európa- és világbajnok. Szülei születése után elhagyták, így fiatalságát a ceauşescui diktatúra árvaházainak és utcáinak szélsőségesen kegyetlen, brutalitással teli világában töltötte. Életében csak akkor következett be gyökeres változás, amikor húszévesen bokszolni kezdett, és edzője, az őt örökbe fogadó Voicilasi felfigyelt tehetségére. Miközben a főhős teljes erőbedobással készül a 2014-es Ökölvívó-Európa-bajnokságra, múltjának emlékeit visszaidézve újra végiglátogatja korábbi életének meghatározó helyszíneit: életében először felkeresi családját, rég elfeledett barátokkal találkozik, s eközben a vidéki Romániát bejárva feltárja fiatal éveinek keserű emlékeit. Az erőszak és az elhanyagoltság, a nehézségek és az őt ért traumák viszont csak még erősebbé teszik, amikor a felszínre törnek agresszív bokszstílusában.

A dokumentumfilmet magyar felirattal vetítik majd, a belépés díjmentes.

A sorozat következő adagjában, október 26-án Lévai Balázs Engedem, hadd menjen című mozija várja majd az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!