Kultúra

2017.05.10. 18:10

A premier előtt a Valahol Európában című musical próbáján

Dunaújváros - Pénteken este debütál a Bartók színpadán a Valahol Európában című musical. A főpróbahét hajrájában Őze Áron rendezővel és Kurucz Gergely zenei vezetővel beszélhettünk két próbaelődás közt.

Szabó Szabolcs

Őze Árontól, a Bartók igazgatójától, egyben a darab rendezőjétől arra voltunk kíváncsiak, miként is sikerült csapatot kreálni, ebből a meglehetősen vegyes társaságból, amelynek zöme fiatal, többségük még soha nem lépett színpadra.

- Volt szerencsém több, gyermekeket foglalkoztató darabban is dolgozni az elmúlt évtizedekben, így büszkén mondhatom, hogy itt, Dunaújvárosban egy nagyon összetartó és jó képességű csapat jött össze, amely megtanult motiváltan, a színház felé alázattal és fegyelmezetten dolgozni a darab sikeréért. Ez így talán túl szigorúan hangzik, ám az én rendezői elképzelésem mégis az volt, hogy ezek a gyerekek a színpadon is maradjanak gyerekek, hiszen a darab is ezt sugallja.A történetet, amelyet ők most majd a színpadra visznek estéről estére, "hála az égnek" nem kellett a napi valóságban megtapasztalniuk. Az alkotócsapat részéről mi nem is akartuk rájuk tenni ezt a terhet.

Sokuknak persze kibomlott e darab mélyrétege is, ám fontos volt, hogy megőrizzék mindvégig a gyermeki őszinteségüket, élni akarásukat és egymás iránti kötődésüket. Őszintén megvallva, nagyon munkás próbafolyamat volt. Egy igazán jó előadást próbálunk készíteni, és minden energiánkat beleraktuk, a Bartók színház egész stábja benne lesz ebben a darabban, hiszen a kollégák is sokat dolgoztak - fogalmazott a DH-nak Őze Áron.

Kurucz Gergőt, az előadás zenei vezetőjét is faggattuk, milyen volt számára a próbafolyamat?

- Agyalós, éjszakázós, gyötrelmekkel teli, ám őszintén úgy érzem, hogy valóban tartalmas heteken vagyunk túl. A fiatalok is folyamatosan változtak. Egy idő után már nem a telefon volt a legfontosabb, hanem, hogy a szünetekben is a következő próbára készüljenek. Ennek köszönhetően volt hely és idő a műhelymunkára is. Furcsa érzés ez, hiszen ezen interjú után is egy ilyen, speciálisnak mondható próbát kezdünk majd délután, mert nagyon fontos számunkra, hogy egy tényleg jó darabot lásson és halljon majd a helyi közönség. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy zeneileg és éneklést tekintve egy nagyon nehéz előadás, amely komoly felkészülést igényel. Minden tiszteletem a srácoké, akik igazi bandává váltak a próbák során, és most már egy csapatot alkotnak.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!