Kultúra

2016.12.21. 22:20

A Csík zenekar és Őze Áron karácsonyi műsora a Bartókban

Dunaújváros - A Fény felé címmel adventi koncertet hirdetett a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza a hét elejére.

Balla Tibor

Nem is akármilyet, egy lassan feledésbe merülő műfaj túlélésében segédkeztek, amellett, hogy az adventi időszak várakozására hangoltak.

A műsorfüzet szerint a magyar népzene lelket melengető, éltető ereje, a magyar költők verseiben az élet, az adott kor legtalálóbban megfogalmazott igazságai segítenek a hallgatóságnak elmélyedni az advent hangulatában. József Attila, Márai Sándor, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Pilinszky János és Dsida Jenő versei ötvöződnek a népzene, a klasszikus és kortárs zene sajátos ízeivel."

Csík János, az együttes vezetője szívét és lelkét is beleadja az ének- vagy hegedűszóba, irányt szabva az egész formációnak Fotó: Zsedrovits Enikő

Mindezeknek elegye adja ki azt a lelket gyönyörködtető végeredményt, ami végigmasszírozza a hallgatóság szellemét és lelkületét. Nincs tehát mit csodálkozni azon, hogy a másfél órányi elmélyülés - lábjártató muzsika hullámvasútjának végén a közönség a vastaps ritmikájával folytatja a koncertet, kierőszakolva a ráadás ráadását is.

Mindehhez persze nagyban hozzájárulnak a szerzők, hiszen a költemények válogatása is igényességről tanúskodik, a zenei alapot és betéteket pedig a Kossuth-díjas Csík zenekar repertoárjának darabjai alkotják.

Őze Áron színművész láthatóan nagy barátja a költeményeknek, örömmel és átéléssel adja át a költői sorokat Fotó: Zsedrovits Enikő

No és persze ne feledkezzünk meg magukról az előadókról! Őze Áron színművész, a Bartók jelenlegi igazgatója szinte lubickol a feladatban, annyira testhezálló számára. Néhol huncut, néhol érzékletes mélységekbe kalauzol. A Csík zenekar szűkített formációval érkezett. Itt volt természetesen a zenekarvezető Csík János, aki hegedű- és énektudását bizonyította.

Mögötte Barcza Zsolt váltogatta hangszerét, hol a cimbalom mögé ült, hol a harmonika billentyűit nyomogatta. Bartók József pedig nagybőgővel hozta a ritmust. Nem utolsósorban velük volt Szokolai Dongó" Balázs, aki szinte eggyé válik fúvós hangszereivel, akár talpalávalót kell fújnia, akár a kecskedudát ríkatja, akár az erdélyi rövid, vagy hosszú furulya búsong a kezében.

A Csík zenekar hitvallása

A Csík zenekar muzsikájának sajátos hangzásvilága is lehet az a valami, ami segít a lelkünknek felfedezni
a saját zenei hovatartozásunkat. Hiszen zenei gondolataik újra formálják, a jelenkor művészetévé, élő városi folklórrá varázsolják csodás örökségünket, a magyar népzenét. Ráadásul egy koncertélménynél sokkal többet adnak:

kultúrát, kalandozást a zene világába, örömöt, és megnyugvást a hétköznapokban.

Csík János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!