Kultúra

2015.01.28. 20:01

A Don-kanyar üzenete

Dunaújváros – Városunkban első ízben rendeznek olyan előadást, amelyen a magyar hadsereg egyik legnagyobb, II. világháborús katasztrófájáról, a Don-kanyari tragédiáról beszélnek majd.

Pekarek János

A székesfehérvári Vörösmarty Társaság és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség adta ki azt a Farkasszélben című kötetet, amelynek szerzői a 2. magyar hadsereg 1943. januári, Don-kanyari pusztulására emlékeznek.

Nem történeti tanulmányokról van szó, bár a mindössze 12 nap alatt széthullott, s többségében elpusztult kétszázezer fős magyar hadsereg története hiánytalanul kiolvasható belőle. Olyan, ma alig emlegetett szerzők műveiből állította össze ezt a kötetet Bobory Zoltán költő, a Vörösmarty Társaság elnöke, mint (a teljesség igénye nélkül) Illyés Gyula, Csoóri Sándor, Csanádi Imre, Utassy József, Juhász Ferenc.

A Don-kanyar üzenete: e címen mutatják be a kötetet Dunaújvárosban február 5-én, 17 órától az Intercisa Múzeumban. Mégpedig egy irodalmi est keretében, amelynek műsorát tizenhárom költő műveiből állította össze Pásztor Bertalan. Az est szereplői az Írisz Versszínpad tagjai: Bardocz Éva, Barna József, Kollárné Jánosi Anna, ifj. Pálfalvi János, Pásztor Attila. Az esten beszámol a Don-kanyarba tett látogatásainak élményeiről a kötet szerkesztője, Bobory Zoltán is. Közreműködik a Quintia Zenekar.

A kötet és az irodalmi est sajátos hangulatának biztosítéka, hogy mind a szerzők, mind az előadók között többen vannak, akik személyesen is érintettek a doni katasztrófában: szüleik, rokonaik voltak az áttörésnél...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!