Kultúra

2014.07.04. 16:55

Sikeres országos kézműves találkozót rendeztek a foltvarrók

Adony - Meghökkentően szép és egészen sikeres foltvarró összejövetel volt a minap a kisváros művelődési házában.

Pekarek János

Valljuk be, férfitársaim: amikor a foltvarrók mozgalmáról hallunk, akkor a legjobb esetben is legfeljebb megvonjuk a vállunkat! Valami olyasmi motoszkál bennünk, hogy mi a csodának kell szétvagdosni egyébként teljesen használhatónak tűnő textileket - hogy azután újra összevarrjuk őket, csak másképp?

Bevallom, én is ezt gondoltam. Egészen addig, amíg meg nem hívtak az adonyi Hóvirág Foltvarró Csoport által a múlt szombaton, azaz június 28-án délelőtt rendezett, nyugodtan országosnak nevezhető foltvarró találkozóra!

Először is: országosnak nevezhető volt az összejövetel, hiszen Ajkától Budapestig, Dunaújvárostól Mázaszászvárig jöttek vendégek.

Másodszor: lenyűgöző volt az a szervezés, amit az adonyi hölgyek produkáltak! S itt most nem csak az eszem-iszomra gondolok, amivel saját sütésük, főzésük révén meglepték a meghívottakat! Hanem arra is, hogy minden foltvarró vendégüket külön ajándékcsomaggal lepték meg, varróajándékokkal, amivel akár ott, a helyszínen is elvarrogathattak, beszélgetés, ismerkedés közben. Ezek között olyan praktikus használati eszközök is voltak, mint például csuklóra erősíthető tűpárna.

Megjegyzem: az adonyiak tombolát is rendeztek, saját alkotásaikat (nem túlzás ez a szó!) felhasználva hozzá!

Engem, bevallom, legjobban Horváth Tímea munkái: a szövetdarabokból összeállított képek, használati cikkek, ajándéktárgyak mellett rajzai, festményei nyűgöztek le. Éspedig a fiatal hölgy egyszerű, de nagyszerű megoldásaival.

Az adonyi foltvarró csoport 2012-ben alakult, jelenleg tizenegy tagja van.

Rendszeresen járnak a környező településekre, tapasztalatszerzés céljából: olyankor együtt varrnak szomszédaikkal, új és új megoldásokat próbálgatva.

Mindemellett (visszatérve a bevezetőben említett férfiúi kifogásainkra) nem mindig, sőt: kifejezetten ritkán használnak vadonatúj alapanyagokat! Hiszen a háziasszonyi gondolkodás elsősorban célszerűségre törekszik: tehát többnyire turkáló butikokban ( turkesztánban ) beszerzett szövetekkel dolgoznak.

Vagy még egyszerűbben előálló anyagokkal. Így olyan farmernadrágokkal, amelyek alaposan elkoptak a hosszú használatban de sebaj! Hiszen ebből elsőrangú, vállra akasztható táskákat lehet varrni, úgy, hogy még a nadrág zsebei is megmaradnak, és külön tartórekeszekként szolgálnak a tulajdonos számára.

Azt hiszem, itt jutottunk el a foltvarró klubok országos népszerűségének titkához. A hagyományos háziasszonyi célszerűség, a maradék anyagok megmentése és kihasználása párosul ebben az alkotókészséggel, fantáziával, ügyességgel, anyagismedrettel. Irigylem őket...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!