Kultúra

2016.11.20. 19:00

A forradalom Sztálinvárosban

Dunaújváros - Az Intecisa Múzeum történész-muzeológusa Kronászt Margit tartott előadást a sztálinvárosi 1956-os eseményekről.

Balla Tibor

A tudományos alapossággal készült előadásban a történész olyan messziről kezdte a történtek megértéséhez a tények sorolását, mint hogy az 1900/1949-es számú kormány határozat szólt arról, hogy vasmű épül Mohácson, de miután megromlott a viszony Titoval, ott beszüntették az építkezést és Dunapentelén kezdték újra. Az építkezésbe fektetett összegek sokat elárulnak. Míg 1950-ben 400 millió forintot áldoztak rá, addig 1953-ra már 1,4 milliárdra nőtt ez az összeg.

Kronászt Margit történész-muzeológus (jobbra) előadását vetítéssel színesítette, ebben volt segítségére Farkas Márta ( balra)

Az 56-os események előzményeként említette, hogy május 24-én megalakult a Fáklya Klub. Sztálinváros összetételének szemléltetésére egy kortársat idézett: a városnak nincs polgársága, a lakosság rétegződése egészen friss keletű Sztálinvárosban, mint valami molekulában összegyűlt az ország valamennyi tája, fajtája és társadalmi osztálya. A legértékesebb alkotó elemek és kalandorok, kiváló szakmunkások és lumpenproletárok, a földtől még el nem szakadt parasztmunkások és egykori grófok úgy keveredtek össze a városban, mint a Martin-kemencében a tiszta nyersvas a rozsdás ócskavassal. A kutatások azt mutatják, hogy október 23-án a városban még nem történt semmi, a visszaemlékezésekből az is kiderült, hogy sokan még a pesti eseményekről sem szereztek tudomást, és csak másnap kezdődtek katonai mozgósítások. A város nyugodtan ébredt, az üzemek dolgoztak, de érezni lehetett egyfajta vihar előtti csendet.

Ezen a napon már egységeket rendeltek ki a városba vezető utak ellenőrzésére. Kora estére népgyűlést hirdettek a városban, Sándor András írót pedig kitiltották a PB üléséről. Ezen az estén törölték el a Sztálinváros és Sztálin Vasmű nevet, és egyre többen hallgatták a Szabad Európa Rádiót.

A fiatal történész többször idézett a visszaemlékezésekből a szépszámú közönségnek

Már október 25-ét írtak, amikor az esti műszak utánra újabb gyűlést szerveztek a Bartók előtt, ahol a részt vevők lázító beszédeket hallgattak, majd egy csoport a laktanyához indult. A visszaúton ledöntötték a szovjet emlékművet, majd többen Pestre indultak.

Ezen az estén alakult ki a végzetes lövöldözés a laktanyánál, melynek több halottja is volt. 26-án este újabb gyűlést tartottak, ahol kijelentették, hogy aki harcolni akar, kapjon fegyvert és mehessen. Másnap újabb lövöldözések voltak, ezúttal a kiegészítő parancsnokság épülete előtt. Újabb halottak. November 5-e után a szovjet csapatok megkezdték a város megszállását, és megkezdődött a megtorlás.

November 7-én 14 óra 53 perckor itt szólt utoljára szabadon rádióadás a Rákóczi adón: A szovjet tankok és légierők támadják Dunapentelét! A harc változatlan sebességgel továbbra is folyik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!