Kultúra

2014.07.29. 05:35

A hármak: Kiss, Móder, Nemes

Dunaújváros - Három kiváló helyi alkotó kiállításával indítja nyári-őszi sorozatát pénteken 18 órától a Kortárs.

Szabó Szabolcs

Kiss Ervin Gábor virágcsendéleteinek, napfényes folyóparti tájainak harmóniáját hátra hagyva, a Lábadozó kékek című kiállítás a 2014-ben Pro Cultura Intercisae díjjal jutalmazott művész olyan festményeit és kollázsait mutatja be, amelyek ahogy arra a cím is utal nem nélkülözik a rá jellemző líraiságot, ám a valósággal az eddigieknél kevésbé önfeledt viszonyt ápolnak. Az absztraktba mosódó figurák nyugtalanabb formát öltenek, a táj elemeinek otthonossága felbomlik, megjelenik a gesztusok diktálta rend és a képredukció. (A kilencvenes évekből válogatott művek esetében e nyugtalanság előidézője a melankolikus tónusok mellett az összetett forma.)

Az idén 60 esztendős, Munkácsy-díjas Móder Rezső Erőtér Etűdök című kiállítása a művész legfrissebb, kisméretű festményeire épül. A grafika hatását keltő olaj-vászon alkotásokon keveredve-összekuszálódva jelennek meg a régi és új dimenziószimbólumok, ilymódon a művek nem csak Móder jelenlegi praxisába nyújtanak betekintést, hanem (tér)képet adnak a teljes alkotói pályájáról. Nemes Ferenc a Haladék című kiállításán a hatvanas évek betörő képverseiből, valamint az újabb, és a kiállításra frissen készülő konceptuális szobraiból lesz látható válogatás a KMI-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!