Kultúra

2016.12.27. 17:40

Rangos díjat kapott ifj. Koffán Károly

Dunaújváros - Rangos elismerést vehetett át a közelmúlt a térség művészetének meghatározó alakja, ifj. Koffán Károly.

Szabó Szabolcs

Mint arról keddi lapszámunkban már beszámoltunk, a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége (MSZSZ) december 21-én ifj. Koffán Károlyt részesítette legnagyobb elismerésében, a Művészetért-művészekért Díjban.

Fontos kiemelni, hogy az MSZSZ rangos kitüntetésének számos dunaújvárosi vonatkozása is van.

Ifj. Koffán Károly 1967-ben, az itt élő művészek és a Dunai Vasmű között létrehozott szocialista szerződés mintáját ismertette a szakszervezet budapesti vezetőivel, aminek nyomán országosan is lehetővé vált a művészek és üzemek közti szerződéskötés.

Cyránski Mária és ifj. Koffán Károly a művészek és közönségük folyamatos kapcsolattartása érdekében létrehozták a Dunaújvárosi Képzőművészek Tárlata sorozatot, aminek 1966-os kezdetétől az idei tárlat éppen félévszázados jubileumát jelentette

A történet háttere, hogy ifj. Koffán 1965-ben feleségével, Cyránski Mária szobrásszal és kislányukkal egy műterem-pályázat eredményeképp Dunaújvárosba költözik. A pályázat értelmében átveszik az akkor még egyetlen, Munkácsy Mihályról elnevezett városi szintű szabadiskola vezetését. Ám a pályázatukat a város részéről elbíráló Weiner Tibor főépítész és kulturális tanácselnök-helyettes, röviddel ezután meghal, vele személyesen így sohasem találkoznak. Hogy mi is volt Weiner elképzelése az itteni műteremlakások megépítésével, sohasem tisztázódott. Cyránski és ifj Koffán első, szakszervezetinek mondható tevékenysége az itteni művészek helyzetének és kibontakozási lehetőségeinek felmérése volt. A művészi bemutatkozás fórumainak hiányában nem alakulhatott ki társadalmi igény az itteni művészek munkái iránt. Pedig a központi akaratból, mesterségesen létrejött városnak hiányzott az önálló kulturális arculata. Az ide letelepítettek helyzete csak azok számára volt elviselhető, akik rajztanári diplomával tanári állást vállaltak. Ők maradék idejükben maguknak alkothattak. Koffán kezdettől a felsőoktatásban vállalt munkát, így lehetővé vált számára, hogy létrehozza a művészek első, közös gondjait tisztázó klubját. A művészek helyzete nagyon nehéz volt. A városvezetés a megépített műtermek fejében elvárta a politikai propaganda önkéntes szolgálatát. Még odáig sem jutottak el, hogy ebben az irányban megbízásokat kéne adni.

Az idei őszi dunaújvárosi tárlaton külön köszöntötték a két jeles alkotót Fotó: Ady Géza

Bár ilyen formát a Munka Törvénykönyve nem ismert, mégis elsőnek, a Dunai Vasművel megkötött szerződések formailag a dekorációs részleg dolgozóiként alkalmazták a művészeket.

Még nem ismerték el a szerzői jogokat, a műalkotások értékének hivatalos megállapítását, de létminimumot biztosítottak.

Dunaújvárosba csak egy évtized után, 1977-ben sikerült e szerződéseket valamelyest korszerűsíteni, méltányosabbá tenni.

A rendszerváltással végül megszűnt együttműködést követően, a művészetre szánt utolsó esztendei költségvetési tétel képezte a Dunaújvárosi Művészeti Alapítvány alaptőkéjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!