Kultúra

2016.01.12. 18:31

A Holdfény szonáta című monodráma az MMK-ban

Dunaújváros - A megszokottól kissé eltérően indult a Klubszínházi esték sorozata a Munkásművelődési Központban hétfőn délután.

Balla Tibor

Ezúttal nem egy nagynevű előadót hívtak meg, csak a szomszédos Székesfehérvárra kacsintottak ki. Hosszú kihagyás után, az elmúlt esztendőben élesztette fel a Klubszínházi Esték sorozatot a Munkásművelődési Központ, és a közönség nagy örömére az új vezetés is folytatja a hagyományt, bár kicsit másként.

Az évindító rendezvényen Törsök Márta, a székesfehérvári Szabad Színház társulatának tagja állt a közönség elé a földszinti színházteremben. A szépkorú színésznő fiatalkori kedvence, Jannisz Ritszosz görög író, költő Holdfényszonáta című monodrámáját hozta el a közönségnek, melyet Vas István fordításában állított színpadra eredeti terve, egy a szereteten és a költészeten alapuló verses est helyett.

Az évindító rendezvényen Törsök Márta, a székesfehérvári Szabad Színház társulatának tagja állt a közönség elé a földszinti színházteremben. Fotó: mmk

A monodráma annyiban már első látásra eltért az MMK Klubszínházi esték sorozatában eddig látottaktól, hogy ha csak minimális mennyiségben is, de jelen voltak a kiegészítők, a bútorok, kellékek. A darabban - melyet a székesfehérvári Vörösmarty Színház is repertoárjára tűzött - egy öreg ház megkopott bútorokkal teli szobájába tekinthetünk be, ahol egy talpig feketébe öltözött asszony vívódását kísérhetjük figyelemmel a holdfény világította falak között.

A téma nem vidám, vágy, boldogság, boldogtalanság. Az emlékekkel teli szobában tétován topog a fekete ruhás idős asszony, akinek, miközben az emlékei között kutat, lepereg a zsarnoki szeretet oltárán feláldozott élete. Vágyai, boldogsága, boldogtalansága, elbukása. Feltörnek az elmulasztott lehetőségek emlékképei, bánat, önmarcangolás és düh egymást váltják a színpadon. Belefeledkezik a visszaemlékezésbe, szenvedélyesen mesél a fiatal férfiak acélos testéről, de a nézőre zúdul a magány hidege is, amikor az özvegy szórakozottságában két csésze kávét készít. Törsök Márta kemény dologra vállalkozott, hogy mindezt egy századelős színházi eszközkészlettel adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!