Kultúra

2017.01.10. 19:25

A Jézus élete kiállítás dunaújvárosi résztvevője tábori csaba

Dunaújváros - A csütörtökön a Bartókban nyíló Jézus élete tárlat egyik kiállítója tábori csaba festőművész. Idejét is alig tudni, a megyei tárlatokon kívül mikor láthattuk alkotásait a városban. Beszélgettünk.

Balla Tibor

A nevét nemecsek ernőhöz hasonlatosan csupa kisbetűvel rögzítő művészt még 2012-ben kereste meg az ötletgazda, az ugyancsak dunaújvárosi gyökerekkel rendelkező, Svédországban élő műgyűjtő, Matula Péter.

Végül a Jézus élete címet viselő kiállítás óriási siker lett, lényegében végigutazta az országot olyan kiállítóhelyeket is beleértve, mint az impozáns debreceni kortárs művészeti centrum, a MODEM. A művésszel beszélgettünk.

A Jézus élete festménytárlat egyik kiállítója tábori csaba Dunaújvároshoz kötődő festőművész Fotó: Zsedrovits Enikő

- Matula Péterrel régi kapcsolatod volt?

- Tudtam, hogy foglalkozik kortárs műgyűjtéssel, főleg hazaiakkal, szentendreiekkel, dunaújvárosiakkal.Tudtam, hogy sokan voltak is kint nála egyfajta alkotótáborban, Svédországban. Meg tudtam róla, hogy volt a Vasmű úton a turkálóban a galériája. De nem ismertük egymást.

- Egyértelmű volt számodra, hogy beszállsz?

- Engem Péter egy jó barátja ajánlott, ezért nézte meg a munkáimat. Elmondtam neki is, hogy ez mindig is vágyam volt. Van egy litográfiám, a Jelenések könyve, ami egy latin kereszt alakban van összerakva. Mindig bennem volt egy nagy, kereszt alakú kép. A feladat izgatott, a feladat meg hozza a témát, ami mindig is közel állt hozzám. A keresztény kultúra, és azon belül ez is. Azt mondta, hogy ötvenszer hetven, hetvenszer százas képekben gondolkodik.

A kiállításon látható lesz, hogy a többiek igyekeztek ennek megfelelni. Én viszont mindig úgy voltam vele, ha nekem hatméteresben jön le, akkor hatméteres lesz, ha negyven centisben, akkor akkora. Mindenesetre a figyelmét felhívták magukra a képeim, de függőben maradt a dolog. Én viszont nekiálltam, s miután gyorsan dolgozom, és ezek úgy bennem is voltak, azt mondtam, mindegy, akkor is meg fogom csinálni, ha kell neki, ha nem.

A hatalmas keresztet formázó, összetett műalkotás központi eleme Az új világ című festmény lett Fotó: Zsedrovits Enikő

- Minden fedezet nélkül?

- Ha ez foglalkoztatna, remek tájképfestő lennék. Bár nem szeretném degradálni a dolgot, ráadásul volt az életemben egy hónap, amikor én és a közműszolgáltatók úgy gondoltuk, hogy ilyennel kell foglalkoznom... De azt nem állítom, hogy hosszú távon nagyon izgatnának a kerekes kutak.

- Gondolom, hamar befejezted.

- Miközben csináltam, elkezdett egyre jobban tetszeni, már láttam egyben, készen, fejben pontosan megvolt. Azt hozzá kell tenni, hogy egy jóval kisebb volumenű dologból indult, én voltam, aki fölborítottam a trendet. Amikor már néhány darab elkészült belőle, akkor már Péter is azt mondta, kezdi látni, mi lesz belőle. Végül elkészült. Bár sok mindenben módosult az eredeti elképzelés, mert nem lehet szöveg szerint festeni.

- A közismertebb éned félretetted?

- Igen. Azt, amiben a lélek és a test állandó csatája zajlik. Volt, amit nagyon pikánsnak talált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!