Kultúra

2014.09.19. 21:00

A kiállításon megnézhetjük, hogy éltek évszázadokkal ezelőtt az elődeink

Székesfehérvár - Megnőtt pénteken az egy négyzetméterre eső régészek száma a Csók István Képtárban. A kiállításmegnyitó hosszú évek munkájának ünneplését is jelentette.

Buthy Lilla

Az talán nem meglepő, hogy a föld, amin járunk, mesés kincseket rejt magában. Ahhoz azonban, hogy a történelmünk kisebb-nagyobb darabkái a felszínre kerüljenek, hogy megismerkedhessünk a múltunkkal, elődeink hagyatékával, szükség van a régészek kitartó és szakértő munkájára. A kiállítás ezért is kapta a Régészeti pillanatképek elnevezést. Az ásatások kézzel fogható eredményein túl, fotókon, videón és a falra festve is bemutatják a lelet útját, a régész szakma szépségeit és persze a nehézségeit is. Most a városi és megyei régészeti feltárások eredményeit gyűjtötték egy csokorba.

Ütőképes régész csapat dolgozik az ásatásokon, munkájuk gyümölcsét nézhetik meg a képtárban. Fotó: Koppán Viktor

A sokszínű pillanatképek a bronzkortól egészen a kora újkorig engednek bepillantást a múltba. A legkorábbi kiállított lelet egy hamvasztásos urnasír, de egy avar kori csontváz is helyet kapott a Csók István Képtárban. Ezek az ásatások a nagy nyilvánosság előtt zajlottak. Gondoljunk csak a murvás parkoló feltárására, a Fő utca rekonstrukciójára, vagy éppen a nagy volumenű útépítésekre, a 62-es főút seregélyesi elkerülőjére és a 8-as főút Székesfehérvárt elkerülő szakaszára.

– Amikor egy ismeretlen számára kiderül, hogy régész vagyok, azonnal rávágja, hogy gyerekkorában ő is az akart lenni. Majd rögtön jön a kérdés is: hogy találjátok meg a leleteket? Többek között ezért szerettük volna a laikusokat is beavatni a régész szakma rejtelmeibe. A hölgyeket bizonyára az illatszeres üvegek ejtik majd rabul, az urakat pedig a védművek, de még a cipészekre is gondoltunk – mondta el Kulcsár Mihály a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!