Kultúra

2014.12.28. 14:50

Mitévő legyen az ember, ha fiatalon gyógyíthatatlan betegség támadta meg?

Dunaújváros - Régi ismerősünk új oldaláról mutatkozik meg frissen kiadott könyvében, melyben nem cáfol, de állít.

Pekarek János

Mitévő legyen az ember, ha fiatalon azzal szembesül, hogy gyógyíthatatlan betegség támadta meg, ami kerekesszékbe is kényszerítheti akár? Molnár Éva Zsófia Kiút a korlátok közül című könyve erre a kérdésre ad választ.

Fájdalom, ez a válasz természetszerűen személyes, azaz nem mindenki számára alkalmazható, vagy legalábbis nem egyforma hatékonysággal. Viszont az, hogy a szerző húsz éve küzd a szklerózis multiplexxel, s mindmostanáig járóképes, sportol, teljes életet él, valamint lelkileg is kiegyensúlyozott, továbbá felnevelte két gyermekét s boldog házasságban él, mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény. Érdemes e példából tanulni mindenkinek.

A szerzőről annyit, hogy a DH olvasói már régről ismerhetik. A dunaújvárosi főiskola egykori legendás főigazgatójának, dr. Molnár Lászlónak a gyermeke ő, matematikus, tanár, aki Hollandiában él. Férje számítógép programozó, és született holland létére remekül megtanult magyarul - miként két lánygyermekük is, akik már ugyancsak diplomások. A házaspár nyaranta rendszeresen hazajár a nagyszülők rácalmási faházába, pihenni, felüdülni.

Néhány éve lapunk is riportot közölt a jókedélyű, egészségesnek látszó családról: akaratlanul is tanúsítva harcuk sikerét.

Mi tehát a kiút egy kiúttalannak látszó helyzetből? Mi adhat reményt a reménytelenségben?

Molnár Éva Zsófia szerint szerint az agykontroll és a meditáció, valamint egy hawai eredetű, a boldogságra összpontosító filozófia, a hoponoponó adhat kiutat. Ezek részletes ismertetésére itt nincs helyünk aki akarja, utánanézhet: legegyszerűbben éppen az általunk ismertetett könyvben. Amelyben a szerző hangsúlyozza: nem a mai, modern orvostudomány ellenében, hanem azzal együtt, azzal összhangban alkalmazta e módszereket!

Lényegében úgy, hogy elfogadta a helyzetet, beletörődött, hogy a teste beteg, nem ő és különleges nyitottsággal, kísérletező kedvvel fordult a materializmus felől egy átfogóbb, saját és sajátos gondolatrendszer felé.

Ez a nyitottság, és egy elképesztően tárgyszerű, leíró hangnem jellemzi a szerző kiadásában megjelent könyvet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!