A Trio a lá Kodály ünnepi koncertje a kultúra napján

2016. január 24., 20:07 szerző: Balla Tibor fotós: Zsedrovits Enikő
komment
Dunaújváros - A szokásos komolyzenei hangverseny helyett idén egy progresszív jazz formáció, a Trio a lá Kodály adott ünnepi koncertet január 22-én, a magyar kultúra napján a Bartók nagytermében.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Szomorúsággal eltöltően szerény érdeklődés mellett zajlott az ide ünnepi koncert és díjátadó a magyar kultúra napján Dunaújvárosban. Még ha az ünneplés önmaga nem is vonz tömegeket, a remek fellépők ennél azért nagyobb számú érdeklőt érdemelnének.

A Trio a lá Kodály egyik erőssége Erdő Zoltán (balra) kifinomult, érzékeny tárogatójátéka
Fotó: Zsedrovits Enikő


A Trio a lá Kodály nevet viselő zenekar a hagyományok ápolása mellett igyekszik új megközelítésekkel, új szemszögből bemutatni Kodály Zoltán remekbe szabott műveit. A formáció tagjai korszerű hangzásvilággal igyekeznek újra és újra felhívni a figyelmet a magyar zenére, népzenére. Ünnepi koncertjüket két részre osztották, annak szünetében adták át az idei kulturális elismerést. Az első részben a trió (Oláh Dezső - zongoraművész, Erdő Zoltán - klarinétművész, Tar Gergely - ütőhangszeres) tagjai a Galántai táncok témájára írt szerzeményt adták elő. A lejegyzett kották persze csak a vázat adták az érzékeny, néha elvont, lágyan elterülő, vagy gyorsvonati lüktetéssel robogó dallamoknak, hiszen a zenekar egyik alapvetése a kollektív improvizáció, amelyben új, egységes egésszé olvadnak össze az eredeti dallamfutamok a trió tagjaiból felfakadó rögtönzésekkel.

Mindhárom zenész rendkívül erős tudásra támaszkodhat hangszerén: Tar Gergely cajon-pergő-cin játéka betonbiztos alapot ad Oláh Dezső elképesztő zongora improvizációinak, vagy a tárogatót leírhatatlan finomsággal megszólaltató, mesteri játékú Erdő Zoltán kiteljesedéséhez.A második részre vendéget hívtak Lombos Márton énekes személyében, ami nem erősítette az összképet. A Kis kece lányom alapjaira íródott kompozícióba szervesítették Juhász Gyula: Milyen volt... című költeményét, aminek szövege csak olvasva ment. A Csitári hegyek után azért még visszatapsolták őket.

Balla Tibor

2016. január 24., 20:07 szerző: Balla Tibor fotós: Zsedrovits Enikő

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...