Kultúra

2013.02.13. 19:24

A megváltó Parasztopera

Kár, hogy csak félháznyi közönség láthatta az évad talán legjobb előadását a Bartókban.

Szabó Szabolcs

Szerény véleményünk szerint Pintér Béla és társulata ismét bizonyított. Jó annak, aki szereti duruzsolja Matula bá' a Tüskevárban és ennél nem találunk jobb antrét Pintér Béla és Társulata Parasztoperájának beszámolójához. Egyrészt, igazán nincs miről is értekezni. A jelen magyar színjátszásának egyik legjavát láthatta az a félházas nagyérdemű, akinek volt mersze jegyet váltani Pintérékre, másrészt, azért csak szokni kell a Parasztoperát. Mert.

Ritkán beszélnek éneknyelven, hol táncszínházul, hol "nagyferóul", hol pedig popdalul a magyar színpadon és nagyon ritkán tömörítenek hetven percbe ennyi színházat magyarul. A Parasztopera egy régi balladát mond el. Ridegen, giccsesen, szépen, slágerül, popdiszkóban.



Pintér Béla a nagyon pergős dráma mellett azt is kutatja, hogy mi is a hagyomány, mire is tekintünk vissza, tátogva? Ha a Szózat záró ütemeit fülünkbe zúzza egy hóhérruhába öltözött zenekar, akkor is csendül-e bennünk a kötelező? Csendül hát! Mert a színpadi szereplők édes-bús nótájában és a kivándorlós romantikában is mi vagyunk.


Csikós csárdást járunk, demizsonból isszuk a páleszt és várjuk, hogy az idegenbe távozott testvér, rokon, barát hazaállít a vastag dollárossal. Pintér Béla színháza egy balladán keresztül beszéli el és ki a családi konfliktusok rengetegét, így lesz valós. Mert van a szerelem mellett is megcsalás, beletörődés és nagyon gyáva meghunyászkodás.

Hetven perc és Pintérék színháza átvezet a Kelet-európai röghagyományon, a kötelező elhallgatáson, az önsorsrontáson át az igazságig. Mert a végén minden kiderül. Kiderül, hogy a külhonba szakadt testvért saját apja baltázza le a befőttes gumival összekötött dollárért, mielőtt kimondaná: apa, haza jöttem...

Pintérék Parasztoperájában rétegenként feszítik le az őstitokról a fedőhámot. Az állomásfőnök delíriumán kacagva zakatolunk a mélybe és az amerikánus cowboy megérkezik, és igazságot tesz: a Parasztoperában elmarad az esküvő, mostohává lesznek a szerelmesek, de az igazság kiderül. A színház megérkezett. Reméljük visszatér.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!