Kultúra

2016.06.19. 19:44

A profi vendéglátós - Horváth Zsolt Ritmo

Dunaújváros – Nemrégiben lépett fel a Kiskohász étterem teraszán a szakmában Ritmo néven ismert Németh Zsolt gitáros, aki a Csík zenekarral is állt már egy színpadon. Fellépése előtt beszélgettünk.

Balla Tibor

– Édesapám zongorista volt, így először zongoráztam. Tízévesen kaptam tőle egy gitárt. Az ember megfogja a hangszert, és rögtön érzi, ez az.

– Nem féltettek a zenétől?

– Anyu mást szeretett volna. Most, hogy zenész lettem, én sem szeretném, ha a fiam ezt választaná. Úgy érzem, megtaláltam azt a nagyon vékony sávot, ami érdekli is az embereket, és még engem is kielégít zeneileg. Smooth dzsesszbe popslágereket kevertem bele, és dzsesszesen játszom. Igazából minden belefér a klasszikus zenei motívumoktól a rockig. Groovos a zene, kicsit slágeres, ismerős a dallam, de mégis dzsesszes, és szépen el lehet játszani a dallamot, tehát a laikus fülnek is zenei marad.

Németh Zsolt Ritmo hisz az igényes, profi hangszerelésű, és előadású vendéglátó zenében
Fotó: Hankusz Kálmán

– Kísérletező típus vagy?

– Egy nagy kiránduló vagyok. Dolgozom együtt olyan díjdzsékkel is, akik hallgatnak a zenészekre. Ismert sztároknak is készítünk popslágereket, amiknek az alapjait én raktam le, ők meghangszerelték. Ugyanakkor játszom Csík Jánossal is. Vele értelemszerűen inkább népzenét játszunk, de ő is már egy kicsit utazgat a stílusok között, kacsingat a világzene felé. Emellett van egy flamenco zenekarom, ami nagybőgő, két gitár cajon összeállítással, élőben szólal meg. Az a szívünk csücske. Nagyritkán dzsesszformációkba is beugrok. Nagyon jól tud esni, de ezek inkább örömzenekarok.

– A profi zenészek arisztokratikusan lenézik a vendéglátó muzsikát...

– Ennek oka is van. Volt egy időszak, amikor bejöttek a kilencvenes évek elején a midizhető szintetizátorok, akkor floppyról játszottak, amire ráénekeltek. Voltak viszont néhányan, mint édesapám is, akik maguk írták és hangszerelték a dalokat. Én is így vagyok, az összes dalt, amit játszom, magam hangszerelem. Semmi hozott dolog nincs benne. Ha ez jól meg van csinálva, akkor egy idő után rájössz, hogy egy lemez is így készül. Ezt is lehet nagyon profin csinálni. Az elmúlt években jó irányba indult el a vendéglátós minősítés. Úgy érzem, amit és ahogyan játszom, onnan már csak egy lépés van a lemezig. Szencsére már megválogathatom a helyeket, ahol fellépek. Úgy látom, itt is mindent megtesznek, hogy jól érezd magad. Itt is egy jó szelekció van. Sok apró részletből áll össze, hogy a végén jól érzed magad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!