Kultúra

2014.09.16. 16:14

A Sajgó-völgy trófeái

Mány – A Kútvölgy Fesztivál idei egyik attrakciója volt a Leimen-házban kiállított trófeagyűjtemény. Valamennyit a kicsiny Sajgó-völgyi Vadásztársaság tagjai ejtették.

Zsohár Melinda

Tavaly a Szeretlek Magyarország!-programba szálltak be a mányiak a Kútvölgyi Fesztivállal, s nagyon jól sikerült a rendezvényük, mondta el Ugron Zoltán mányi polgármester. Két fiatalember, Kovács Tibor és Gulyás Roland rugaszkodott neki ismét a rendezésnek, ők elképesztően lelkes civilek, s kérésükre mindenki megmozdul. Az idei fesztiválra Fuchs János, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke, tősgyökeres mányi és vadász úgy gondolta, mutassák meg a legszebb trófeáikat!Anemzetiségiek büszkesége a Leimen-ház, a csupa faborítású helyiségben különösen jól mutatnak a látványos vadásztrófeák. Rozovits Márton azonnal helyeselte az ötletet, hozta őztrófeáit, s a többiek is villámgyorsan összeszedték becses vadászkincseiket.

A Mány környéki 2600 hektáron alakították meg 1990-ben a Sajgó-völgyi Vadásztársaságot, alig 17 tagot számlál a csapat.Tiszteletbeli mányivá fogadták megválasztott elnöküket, a budapesti Székely Istvánt, aki hazajár a kies völgybe. E területen a minőségi állomány kialakítása és megtartása érdekében, a túlszaporodás és a kevés élőhely védelmére is űzik ősi kötelességüket a vadászok.Nincs természetes ellenségük a nagyvadaknak, a medve és a farkas nem látja el a „kiegyensúlyozást".  Vaddisznóra elvileg mindig lehetne vadászni, de ők malacos kocára soha nem céloznak, hangsúlyozza Székely István. Február és május között akkor sem lőnek rájuk, ha lelegelik a gazdák földön lévő terményeit. A dúvad rókaállományt az utóbbi időben alaposan megritkították viszont, s egy különlegesség: ismét megjelent a korábban e vidékről eltűnt aranysakál. Még senki nem lőttbelőle példányt, csak messziről láttak egyet-egyet, figyelik erősen a nyomait.

A kiállítás egyik legszebb darabja a 8,5 kilogrammos szarvasagancs, Bárányos József bicskei iskolaigazgató trófeája. Csak azért nem aranyérmes, mert a megkövetelt méretnél 7 centiméterrel rövidebb. A Sajgó-völgyi állomány genetikailag eltér például a gemenci állatoktól, itt sosem viselnek fejükön akkora koronákat a gímbikák. A mostani esztendőre hét szarvasbika kilövését engedélyezték, négyet már kilőttek belőle, szigorúan számlálják a zsákmányt. Történt nemrégiben, hogy a szomszédos vadaskert kapuját nyitva hagyták, s tizenhat gyönyörűséges szarvasbika átsétált a Sajgó-völgybe. Ették az almaültetvény termését, a tulajdonos mérgelődött, de a vadászok fejüket ingatták: tilalom van! Lőnek még szajkót, fácánt, nyulat, s borzot, menyétet, görényt – utóbbiakat nem sportból, mint inkább rendteremtésből.

Moldován Zsigmond vadásztag mosolyogva nézi a gyerekeket, akik óvatosan tapogatják a kipreparált, kapitális vaddisznófejet. A vadászok többnyire maguk készítik ki, s teszik látványossá szakszerűen a meglőtt vadak trófeáit. Réges-régi regulák szerint. A fesztiválon a vadász-vendéglátás természetesen hozzátartozott a kiállításhoz, Bederna László fenséges őzpörkölttel fogadta a látogatókat. Ezt a viccet nem lehet kihagyni! Rozovits Marci meglőtte, Bederna Laci megfőzte, s az összes többi mind megette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!