Kultúra

2016.10.17. 17:25

A Sátántangó szerzője - A csütörtöki Utószó vendége Krasznahorkai László

Dunaújváros - Semmi túlzás nincs abban, ha azt állítjuk, hogy a nemzetközi irodalmi színtér egyik legkeresettebb magyar írója lesz október 20-án, csütörtökön a Kortárs Művészeti Intézet vendége. Előhang Krasznahorkai László író-olvasó találkozójához.

Szabó Szabolcs

Ha felütjük a világháló keresőt, akkor Krasznahorkai László neve mellett leggyakrabban az alábbi - szigorúan ajánlott - kötetcímeket találjuk: Sátántangó, Az ellenállás melankóliája, Háború és háború, Seiobo járt odalent, Az urgai fogoly, Az utolsó farkas, vagy éppen ez év szeptemberében megjelent új regénye: Báró Wenckheim visszatér.

Krasznahorkai munkásságát az utóbbi évtizedekben már számos rangos hazai és nemzetközi elismeréssel jutalmazta a szakma és az olvasóközönség. A hazai térfélről említhetjük a Prima Primissima-díjat (2012), vagy a nemzetközi irodalmi élet egyik emblematikus díját a Man Booker-t. Ezen elismerés indoklásában a zsűri az alábbiakat fogalmazta meg: Krasznahorkai életművét többek között nyelvezetének és komplexitásának egyedisége; a komikus, a kilátástalan és transzcendens dimenziók összjátékának felmutatása; a XX. század történelmének és a diktatórikus rendszerek létmódjának ábrázolása miatt tartották a díjra érdemesnek. Előtte olyan neves szerzők vehették a Man Booker-t, mint például Lydia Davis (2013), Philip Roth (2011) és Alice Munro (2009); illetve a nigériai Chinua Achebe (2007) és az albániai Ismail Kadaré (2005).

Krasznahorkai László a nemzetközi Man Booker-díj átvételét követően 2015 májusában Fotó: MTI

Műveit több mint húsz nyelvre fordították le eddig, írásait elismeréssel fogadták a kritikusok az Egyesült Államoktól Japánig.

A 2004-ben elhunyt Susan Sontag amerikai író, filmrendező az apokalipszis Gogolt és Melville-t idéző magyar mesterének nevezte Krasznahorkait, W. G. Sebald író pedig így ír(t) róla:

Víziójának univerzalitása a Holt lelkeket író Gogoléval rokon, s a kortárs irodalommal kapcsolatos minden kétségünket eloszlatja.

Az Utószó Irodalmi Antológia következő vendége Krasznahorkai László író lesz, aki október 20-án érkezik Dunaújvárosba.

A Kortárs Művészeti Intézetben a neves szerzővel Gyöngyössy Csaba műértő beszélget majd.

A 18 órakor kezdődő irodalmi délutánra a belépés díjmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!