A Saul fia Spielbergnek is tetszett

2016. március 03., 20:49 szerző: Osváth Sarolta
komment
Budapest - Az Oscar-gála után szerdán először állt a sajtó elé a Saul fia stábja a budapesti Toldi moziban. A zsúfolásig megtelt teremben a hazai és nemzetközi média képviselői némi megilletődöttséggel és őszinte kíváncsisággal várták - a harminc év után ismét magyar - Oscar-díjasokat.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Alighogy bevonult a stáb a Toldi mozi színpadára és szép sorban leültek a székekre, Nemes Jeles László immár egész világon ismert szőke feje hosszan eltűnt az asztal alatt. Láthatóan kotorászott valami után, nagy nehezen megtalálta, amit keresett, majd lazán kicsapta az asztalra a többkilós arany Oscart. Felcsattant a taps, kattogtak a fényképezőgépek, majd valaki megint lenyúlt az asztal alá, keresgélt egy darabig és ő is előhúzott egy újabb aranyló figurát. A nézőtéren újabb lendületet kapott az ováció, a közönség ekkor már vette a poént. Vastaps és hangos nevetés kísérte, ahogy a következő, ugyancsak Amerikából elhozott harmadik aranyos díj is előkerült.

Ezzel indult a sajtótájékoztató, kiegészítve némi pluszinformációval: lenne még egy negyedik is a bemutatott három díjon kívül, amit a Golden Globe után Amerikában kaptak még, de éppen nincs Budapesten. Az Independent Spirit Awards, a Golden Reel Awards és Oscar mellett ugyanis Erdély Mátyás operatőr az Amerikai Operatőr Céh Spotlight-díját is átvehette, de mivel egy munka miatt Amerikában kellett maradnia, nála van, itt még nem tudták megmutatni. A sajtótájékoztatón egyébként Nemes Jeles László rendezőn és Röhrig Géza főszereplőn kívül részt vett Zányi Tamás hangmérnök, Vági Zoltán történész szakértő, Melis László zeneszerző, Krasznahorkai Balázs, a rendező munkatársa, Zsabezsinszkij Éva casting-direktor, Rajk László látványtervező, valamint Sipos Gábor és Rajna Gábor producer is.

Ha ügyesen csináljuk, nem fog agyonnyomni ez a díj - mondta Nemes Jeles László,  az Oscar-dí-jat nyert Saul fia című film rendezője a budapesti Toldi moziban tartott sajtótájékoztatón szerdán 
MTI-fotó: Kovács Tamás

Nemes Jeles László a hollywoodi díjátadóról elmesélte: egész este úgy érezte magát, mintha módosult tudatállapotban lett volna. Sok mindenre nem is emlékszik azok közül az események közül, amelyek bizony ezen az estén történtek, pedig biztos igazak, mert fotók is vannak róluk. Fontos visszajelzés volt számára, hogy Steven Spielberg filmrendező, akivel az Oscar-gála előtt és után is beszélgetett, jelentős filmnek nevezte a Saul fiát, és úgy értékelte, hogy az alkotás hozzájárul a holokauszt kollektív emlékezetéhez. Spielberg azt is megjegyezte: nem sejtette, hogy olyan sokáig kell várni a Schindler listája után, mire egy ilyen film megszületik. Az első játékfilmjével mindjárt Oscart nyerő rendező nem titkolta: csodálatos érzés, hogy az emberek örülnek az Oscar-díjnak és ők is a magukénak érzik. - Ha ügyesen csináljuk, nem fog agyon-nyomni ez a díj. Nem lett volna tragédia, ha nem, de inkább jó, hogy megkaptuk - mondta.

Röhrig Géza, a film főszereplője őszintén szólt arról, hogy Hollywood nem az ő világa. Azt is elmondta, sokak gratuláltak, beszélgetett is velük, de nem tudta, kicsodák, bár ismerősek voltak. - Nem vagyok jó celebekből - ismerte el nagy tetszést aratva a sajtótájékoztatón. Bevallotta: nagyon megérintette a sok üzenet, amit kapott: - Én már a díjátadó előtt úgy éreztem, hogy 15 millió Sauljaként vagyok ott - mesélte.

A sajtótájékoztatón megtudtuk: a Saul fia túl van a 180 ezer nézőn, hamarosan készül egy DVD-kiadvány, és több könyv is megjelenik a filmhez kapcsolódóan. A Saul gyermekei program keretében összegyűjtik a holokausztban elgázosított százezer magyar gyerek nevét.

Nemes Jeles László már az új filmjére készül, hasonlóan nagy ambícióval, de ahhoz, hogy ilyen sikeres filmet alkosson, bölcsesség kell és szerencse - tette hozzá. A Naplemente (Sunset) című új filmje az első világháború előtt játszódik Budapesten, egy fiatal lány története. A filmet Magyarországon forgatják, már a szereplőválogatás folyik. - Ezúttal világhírű színésznőt szeretnék csinálni egy magyar színésznőből - tette hozzá az Oscar-díjas Nemes Jeles László.
Osváth Sarolta

2016. március 03., 20:49 szerző: Osváth Sarolta

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...