Kultúra

2016.03.11. 21:23

Megnyílt a VAS/MŰ - 40 esztendő emlékezete

Dunaújváros - Már várja vendégeit a Kortárs Művészeti Intézet VAS/MŰ-ve. Hiánypótló emlékezetünk.

Szabó Szabolcs

- Dunaújváros két ízben írta be a nevét a honi kortárs művészet történetébe. Az egyik bejegyzés a valóban egyedülálló Kortárs Művészeti Intézet érdeme, a másik pedig az Acélszobrász Alkotótelep és Szoborparké. Az itt megszületett művek a szabadság kis-nagy szigeteinek számítottak a múlt század 70-es, 80-as, 90-es éveiben. Mindebből a magyar szobrászművészet rengeteg merített. Az itt működő szimpóziumok iskolateremtő műhelynek számítottak - fogalmazott a VAS/MŰ című kiállítás megnyitóján Kovalovszky Márta művészettörténész, aki legutóbb húsz éve köszöntötte az acélszobrász alkotótelep tárlatát.

A kiállítás két kurátora Nagy Annamária művészettörténész és Várnai Gyula képzőművész ezúttal remek és alapos munkát végzett, így egy sokoldalú tárlat várja látogatóit a Kortársban.

A kiállítás célja, hogy megismertesse a látogatókkal a szimpózium történetét és művészeit. A Duna-parti szobrokat kiegészítendő kisplasztikákat, terveket, modelleket és rajzokat is bemutatunk, valamint a gazdag archív anyagból válogatva feltárjuk az alkotótelepek hátterét, kitekintve a nemzetközi párhuzamokra is.

„Így legyen .”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!