Kultúra

2017.04.10. 20:10

A szentendrei Móderről

Dunaújváros/Szentendre - A közelmúltban egy napfényes tárlatjárásra voltunk hivatalosak egy szentendrei beltérbe.

Szabó Szabolcs

Kint akkor még araszolt a napfényesen betörő március, a szerkesztőségi eszközhelyeken napi rutinnal ütötték a klaviatúrát a munkatársak, amikor egy rendre betérő olvasó-ismerősünk jelezte, hogy a többszörösen is festőinek nevezhető Szentendrén, annak is a Pótkulcsnak címzett helyén egy kiváló Móder Rezső-féle alkotásba futott bele.

Érdeklődésére pedig a helyben szolgáló, szintén újvárosi gyökerű kötődésekkel bíró fiatalember közölte, hogy ez itt az Antihangszer néven futó tárlat, amelynek egy szelete csupán Móder mester egyik emblematikus alkotása.

Szentendrei emberünk. A DH önképző csoportjának ef Zámbó tartott alternatív tárlatvezetést
Fotó: Hankusz Kálmán

Erre fellapoztuk a kiállítás-kalendáriumunkat: "A Vajda Lajos Stúdió 100 éves a DADAizmus" című rendezvénysorozatának utolsó állomásaként Antihangszer címmel tematikus kiállítást szervez(ett) a Vajda Lajos Stúdió Pinceműhelyben. A tárlaton a Stúdió tagjain és baráti körén kívül, a hírről értesülő alkotókkal együtt, közel ötvenen állítottak ki.

Résztvevők: Bán Miklós, Bada Dada Tibor, Barabás Márton, Benkovits Balázs, Bernáth(y) Sándor, Bp. Szabó György, Hérics Nándor, Július Gyula, Kis Janó, Koko, Ladik Katalin, Lois Viktor, fe Lugossy László, Majoros Gyula, Margit Szabolcs, dr Máriás, Mikó F. László, Móder Rezső, Pál Dániel, Sőrés Zsolt, Szurcsik József, Triceps, Vásárhelyi Antal, Wahorn András, ef Zámbó István.

E megatárlat egy jelentős része a mai napig is látogatható a fent említett Pótkulcsban, ahol kiemelt figyelemmel is tekintenek a Dunaújvárosból érkezett vendégre is. E mélyen rejlő tapasztalati tudásra a helyszínen leltünk rá, ahol jószerencsénkre ef Zámbó tartott tárlatvezetést. Minderről és még többekről lapunk szombati számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!