Kultúra

2015.09.15. 12:08

A Szilágyságban táncoltak - A dunaföldvári és adonyi fiatalok bemutatóját vastapssal jutalmazták

Dunaföldvár - A Szilágyságban járt a Tövisháti Napok kulturális rendezvényén a dunaföldvári Levendula Alapfokú Művészeti Iskola Gólya és Cinege csoportja, valamint az adonyi táncegyüttesből a Pendelyes.

L. Mészáros Irma

A Levendula táncpedagógusának, Iker Józsefnének a tanítványait külön autókkal elkísérte sok szülő is. A földvári gyerekek útiköltségének egy részét a helyi önkormányzat finanszírozta.

A negyvenfős csoportot Szilágycseh városa és a Berekenye együttes fogadta, ugyanis az adonyi táncegyüttes évek óta testvérkapcsolatban áll a partiumi településsel. A tájegység szellemi hagyományainak ápolásáért kezdeményezett rendezvényt tizenkilencedik alkalommal rendezték Szilágycsehen azzal a céllal, hogy tudatosan őrizzék a szilágysági értékeket.

A dunaföldvári Levendula Alapfokú Művészeti Iskola táncosai kalocsai és sárközi koreográfiát mutattak be a tizenöt csoport egyik fellépőjeként Fotó: amatőr felvétel

A történelem és a szilágycsehi emberi sorsok című programsorozat keretében ezért hallgatták meg a földvári és adonyi fiatalok is a Szilágyság történelméről szóló előadást. Mint ahogy Iker Józsefné is azért szervezte ezt a tanulmányutat, hogy táncosaiban autentikus környezetben erősítse a néprajzi és földrajzi ismereteket is. A művészeti vezető, aki idén nyáron a balatonlellei Csámborgó népművészeti táborban szilágysági táncokat tanított a gyerekeknek, fontosnak tartja, hogy ne csak egy-egy tánc technikai elemeit ismerjék meg tanítványai, hanem a terület hagyományait, kultúráját is.

A jól szervezett Tövisháti Napok programja keretében a tizenöt tánccsoport között nagy sikerrel léptek fel Iker Józsefné tanítványai. A földváriak kalocsai és a sárközi koreográfiát mutattak be, az adonyi Pendelyes csoport pedig a palóc bagi tánc világába avatta be a nagyszámú közönséget, s a házigazdáknak egy szilágysági táncprodukcióval kedveskedtek. A fellépés után a népviseletet le sem vetve szálltak buszra, hogy eleget tegyenek a zilahi meghívásnak is. Fantasztikus hangulatú rendezvényre érkeztek a Szilágyság fővárosába, s a nagyszámú, főleg román nézőközönség vastapssal jutalmazta táncukat.

Előző este hajnalig tartó táncházat is vezetett a táncpedagógus, aki egyébként a dunaújvárosi Violin Művészeti Iskola tanára és koreográfusa. Együtt ropta Szilágycsehen több száz ember: gyermekek és felnőttek, adonyiak, földváriak és szilágyságiak.

Felejthetetlen élményeik közé tartozik a vasárnap délelőtti istentisztelet, ahol száz népviseletbe öltözött magyar fiatal énekelte a Himnuszt.

A táncosokat helybéli családok szállásolták el, s olyan szívélyes vendéglátásban részesítették, mint a legkedvesebb rokont. Ezt próbálják majd viszonozni Dunaföldváron a Molnárné Milán Jolán igazgatónő vezette művészeti iskola tanárai, diákjai és szülői közössége a szeptember végi Szüreti fesztiválon.

Van olyan föld, kinek fiává lenni nem kényszer, de jó, de kell. A Tövisháti Napok mottójául választott Magyari Lajos-verssorok mély tartalmát a vendég magyar fiatalok is megtapasztalták a hepehupás, vén Szilágyban tett élményteli kiránduláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!