Kultúra

2014.11.02. 14:00

A Sztálinvárosban a félelem korszakát mutatják be

Dunaújváros - A Sztálinváros című készülő bohózat jelmezeit Kiss Julcsi tervezi a Bartókban. A visszatérő tervezőt a szünetben kérdeztük.

Balla Tibor

- Mi volt az első reakciója, amikor felkínálták ezt a lehetőséget?

- Hogy igen! Mivel most is sokat dolgozunk együtt a Vádli Alkalmi Színházi Társulásban Tóth Jocóval, tudtam, hogy a Sztálinvárosról van szó, de nem lepődtem meg.

- Ahhoz fiatal, hogy jól ismerje az ötvenes éveket...

- Fiatalnak tűnök, de valóban nem éltem akkor még. Nyilván, valami fogalmam volt, mivel mindjárt negyven éves vagyok, így annyira nem áll távol tőlem az a világ. Elkezdtem kutakodni, hogy mi is volt akkor. Persze az építészete, meg sok minden gyerekkoromból bennem él, hiszen ennek a maradékában nőttem fel.

- Készíteni kell a jelmezeket, vagy még fellelhetőek ilyen ruhadarabok?

- Most beszéltünk erről a színészekkel is. Igen, még fellelhetőek. Kimegyek az Ecseri piacra, és olyan helyekre, ahol tudom, hogy régi ruhákat is árulnak. Hagyatékból visszamaradt ruhám is van nagyon sok. Járom az olyan a helyeket, ahol ezeket fel tudom lelni. Többnyire onnan fogom beszerezni, csak azt fogjuk varratni, amit nem találok meg, vagy nagyon alkatra kell szabni. Egyébként szerintem az tenne jót az előadásnak, ha eredeti darabok kerülnének a színpadra.

Kiss Julcsi méretet vesz a jelmezhez Quintus Konrádról (Fotó: Ónodi Zoltán)

- A rendezőnek volt valami kifejezett kívánsága, vagy teljesen szabad kezet adott?

- Tulajdonképpen szabad kezet adott. Annyiban állapodtunk meg, hogy semmi extrát nem fogunk rápakolni, megpróbáljuk azt a fajta szürkeséget, ami a kor jellemzője volt, azt megtartani. Megpróbálunk teljesen korhűek maradni. Igazából nagyon pici finomságokat bele lehet csalni, de semmi kitaláltat nem akarunk ráhúzni. A díszletben is szeretné tartani maximálisan a korhűséget. Szerintem az előadással nem egy bábszínházat akar csinálni ezzel nem megbántva a bábszínházat -, hanem inkább a fintorát fogja kihozni. Nem emeljük el, hanem megtartjuk ebben a borzalmas félelemben, a domináló szürkében és barnában.

- Csak a jelmeztervezői feladatokat látja el, vagy bútorba, kellékbe is beleszólása van?

- Pusztán amiatt, hogy nincs díszlettervező kinevezve, igen. Jocó (Tóth József rendező - szerk.) kitalált egy teret, és abban Kiss Attila színpadmesterként segít neki. Én is kutakodtam, hogy hogyan nézett ki akkoriban egy igazgatói iroda, mik azok a picike attribútumok, amik mindenképp ott kell, hogy legyenek, egy terítő, vagy valami Nyilván össze kéne hangolni a díszletet, a jelmezeket, hogy milyen színe legyen a falnak, a bútoroknak. Ahol tudok, segítek ebben is.

- A városban körülnézett? Elvégre az ötvenes évekről beszélünk.

- Az előző munkámnál is csak a Dózsa Mozi és a színház közti útvonalat tettem meg. Négy, ötféle útvonalam van, de például itt, ahol most ülünk (Petőfi liget - a szerk.), még nem jártam. Azt már tudom, merre van a Duna. Fotókról ismerem a várost, a darab kapcsán tájékozódtam.

Kiss Julcsi jelmeztervező

Színikritikusok díja 2014 - jelölés A legjobb jelmez kategóriában

Jelenlegi munkái: RS.9. Színház, Kecskeméti Katona József Színház, Belvárosi Színház, Szegedi Nemzeti Színház, Bethlen Téri Színház, Átrium Film-Színház, Stúdió K", Szkéné, Centrál Színház, Pécsi Nemzeti Színház, Mu Színház, Közép-Európa Táncszínház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!