Kultúra

2015.04.01. 14:39

33. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Capa Kortárs Fotográfiai Központban

Május közepéig látható a fővárosi Capa Központban a 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás. Képmentők.

feol-duol

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya 33. alkalommal írta ki a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 243 fotográfus, 2738 pályázattal, összesen 7164 képpel pályázott.

A kategóriák közül az Emberábrázolás-portré kategóriára érkezett a legtöbb pályamű, az zsűri összesen 506 egyedi és sorozat pályamű közül válogathatott. Tartalmilag is ezeket a kategóriákat értékelte kiemelkedőnek a nemzetközi zsűri.

A 33. Magyar Sajtófotó Pályázat nyilvános zsűrizése 2015. január 16. - 18. között zajlott a Magyar Sajtóházban.

A zsűri elnöke Adrian Evans, a Panos Pictures igazgatója kiemelte, hogy a pályázatban meghirdetett valamennyi kategóriadíjat és különdíjat odaítélte.

Az előzsűrizés során a Társadalom ábrázolás, dokumentarista fotográfia sorozat kategória válogatása kifejezetten izgalmas volt, amely elsősorban annak volt köszönhető, hogy esszé esetében a fotográfus személyes véleménye, látásmódja is megmutatkozott. Ezek a szerzők kitartó, tudatos munkával formálták sorozataikat, melyek többnyire fontos társadalmi problémákra, nehéz emberi sorsokra irányítják a figyelmet. tette hozzá Adrian Evans a zsűri elnöke. Emellett a zsűri tagjai üdvözölték, hogy a pályaművek között nagy számban bukkantak elő az elmúlt év emblematikus képei. Fontos ez azért is - hangsúlyozta Reviczky Zsolt mert a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállításon nemcsak a győzelem a fontos, hanem, hogy a legjobb képek díjazott és nem díjazott képek egyaránt bekerülnek egy olyan almanachba, ami az utókor számára korlenyomatként őrzi meg az év eseményeit, arcait, érzéseit.

A díjakat a 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján, március 19-én adták át a kiállítás helyszínén, a Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A kiállítás a nagyközönség számára márcmájus 17-ig között lesz látogatható a Capa Központban.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!