Kultúra

2015.08.09. 18:21

A telep után a kiállítások - Véget ért a Skicc Művészeti Egyesület egyhetes alkotótábora

Dunaújváros - Véget ért szombaton a Dunaújvárosi Főiskola csónakházában zajló nemzetközi Skicc alkotótelep. Idén több, mint húsz festőművész érkezett, hogy egymás mellett alkosson a duna-parti nyugalomban.

Balla Tibor

Immár harmadik esztendeje annak, hogy nemzetközivé vált az alkotótelep. Az alapító, Pats József, aki hosszú évekkel ezelőtt a saját útját kezdte el járni, állandóan azt a vádat kapta, hogy ezzel a táborral - ahol elsősorban fiatalokkal foglalkoznak - nem lehet eredményeket felmutatni. Különösen azért, mert ők még nem értek el semmit, még nincs nevük, nem figyel oda senki rájuk. Ekkor döntött úgy, hogy kibővíti a meghívottak listáját, és külföldről is idecsalogat képzőművészeket, bebizonyítva, hogy városi támogatás nélkül is lehet csinálni nemzetközi alkotótelepet.

Akadnak többen is Ausztriából, Romániából -, akik már az első nemzetközi tábor óta minden évben visszatérnek. Ennek két oka van. Egyrészt színvonalasak, jók a munkáik, és ők maguk is szeretnek itt lenni. A hangulatra nem lehet panasz, a nyelvi nehézségek ellenére is jól megértik egymást.

A cél azon túl, hogy odafigyeljenek rájuk, az volt, hogy mivel a Skicc táborok már nagy múltra tekinthetnek vissza, emeljék a színvonalat is. A Skicc és ezáltal Dunaújváros hírét már így is viszi az alkotótáborok utáni kiállítások sora, de zászlajukra tűzték azt a célt is, hogy határon túli kiállításokon is bemutassák az itt zajló munka eredményét. Nem csak származási helyben nagy a szórás a résztvevők között, de korosztályokban is, hiszen a legfiatalabb magyar lány akit nagyon tehetségesnek tartanak épp csak most lett még nagykorú, a legidősebb résztvevő pedig a szervező, Pats József a maga hatvankét esztendejével, a zöm pedig a harmincas-negyvenes korosztályhoz tartozik.

Az első években még egymást ajánlották a művészek, láncreakció szerűen, ismeretségi alapon működöt a kiválasztás, míg idén már referencia munkákkal lehetett jelentkezni, volt egyfajta előválogatás is. Ez is jelzi a színvonal emelkedését. Így jött össze az ezévi huszonkettes létszám is, melyben furcsa mód csak egyetlen dunaújvárosi vendégalkotó van, Móder Rezső, aki egyébként nem tagja a Skicc alkotóközösségének, de jól érzi magát ebben a társaságban. Bár semmiféle műfaji megkötés nincs a tábor indításakor, idén úgy alakult, hogy a legtöbben az olajfestéket tartják a legideálisabb alapanyagnak, míg páran az akrilfestékre esküsznek, bár korábban akadtak grafikák, litográfiák, linometszetek is. Az alkotók igencsak termékenynek mondhatók az alig elviselhető kánikula ellenére, már a tábor felénél hetven körül számolták az elkészült alkotásokat.Fontos is, hiszen állami és önkormányzati támogatás híján ez a fizetőeszköze az egyesületnek, mindenhez, hogy fenntarthassa magát.

Már előre le vannak kötve a kiállítási helyek, ahová viszik majd a legjobb munkákat. Két biztos pont a városban is van, hiszen Dr. Sándor Péter felajánlásának köszönhetően a Klub Hotelben állandó helyük született, a Dunaújvárosi Főiskola pedig már állandó lelkes és önzetlen támogatójuk. Mindezek mellett Budapesten négy helyen láthatják majd az alkotásokat, de eljutnak Székesfehérvárra és Győrbe is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!