Kultúra

2013.07.09. 09:42

A világhírű dómban lépett a fel neves kamarakórus

Múlt héten vasárnap a világhírű Salzburgi Dómban lépett fel a Viadana Kamarakórus. A salzburgi kalandról a kórus vezetője, Kurucz Gergely beszélt lapunknak.

Szabó Szabolcs

– A világhírű székesegyházban július 7-én, a vasárnapi szentmise keretében tolmácsoltuk Monteverdi Messa da capella a 4 voci című miséjét, illetve a liturgia keretében megszólalt Mozart Laudate Dominuma is – ennek szólistája a korábban a Viadanát is is erősítő Uitz Orsolya volt, aki ezzel búcsúzott Salzburgtól, ahol éveken keresztül operaénekesként dolgozott, az orgonaszólamot pedig Baráth Bálint játszotta. A dóm főzeneigazgatója Czifra János professzor, aki igen kedves házigazdaként fogadta a Viadanát, és a dóm olyan területeire is elkalauzolt bennünket, amit a legtöbb látogató nem tekinthet meg – mondta el a karvezető, aki a dunaújvárosi kórus feladatairól is említést tett.

Tizenötéves fennállásának egyik legsikeresebb koncertjét adta a Salzburgi Dómban a Viadana (Fotó: Amatőr felvétel, Pászti Péter)

– A legnagyobb nehézséget az akusztika jelentette, hiszen a dóm bizonyos részein 10-11 másodperces lecsengése volt a hangoknak, és szinte minden méteren másként szólt a kórus hangzása – ezért a liturgia előtti estén nagyon komoly akusztikai próbát kellett tartanunk – ebben Czifra János karnagy úr tapasztalatai bizony nagy segítséget jelentettek. A fellépés előtt komoly élményt jelentett a dóm zenei együtteseinek próbatermében gyakorolni. Sajnos ilyenkor az ember kicsit elszomorodik, és eszébe jutnak honi, illetve nyugat-európai kórusok felkészülési körülményei. A mise előtti legnagyobb meglepetés az volt, hogy nagyon sok magyarországi barát felbukkant a padokban: voltak, akik előző este, mások viszont vasárnap hajnalban indultak el. A sokat megélt viadanás kollégákkal megállapítottuk, hogy valószínűleg a dómbéli fellépésünkön énekeltünk eddig a legnagyobb számú közönség előtt. Szép sikerként könyveltük el, hogy a misét követően a gyülekezet megtapsolta a kórust – ilyennel még nemigen találkoztunk –, illetve a dóm visszavárja a Viadanát Salzburgba – foglalta össze a túrát Kurucz Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!