Kultúra

2014.05.13. 16:30

Gazdag programcsokor a Bartókban

A következő napokban számos érdekes programot kínál az érdeklődőknek a Bartók színház.

Szabó Szabolcs

Mint arról már korábban beszámoltunk róla a Kaposvári Gyermek– és Ifjúsági Színházi Biennálén a Bartók Kamaraszínház társulata a Pimpáré és Vakvarjúcska című előadással elnyerte a zsűri különdíját.

Az indoklásban a következők voltak olvashatók: Különdíj a Pimpáré és Vakvarjúcska című előadás alkotóinak egy megújuló társulat kortárs szöveget közvetítő izgalmas előadásáért.

Csadi Zoltán, a Bartók színház munkatársa a következő programokról is tájékoztatta lapunkat.

Május 15-én, csütörtökön 18 órától a színház ismét megrendezi az Ádámok és Évák névre hallgató programot, a középiskolák közötti nemes játékot.

Ádámok és Évák – ezúttal az Ószövetségből és az Újszövetségből adnak elő jeleneteket a diákok (Fotó: Archiv)

Talán még emlékeznek olvasóink, hogy tavaly két bemutatóval nagy sikerrel debütált a Bartók színpadán az utóbbi években országos diákszínházi mozgalommá lett kezdeményezés, az Ádámok és Évák Ünnepe. Akkor tizenegy dunaújvárosi és térségi középiskola diákjai dolgozták fel és állították színpadra Madách Imre Az ember tragédiája című klasszikusát. Egy-egy középiskolás csoport akkor egy-egy külön színt mutatott be. Ezúttal tíz középiskola tizenhérom társulata vállalkozott arra, hogy színpadra állítson egy-egy emblematikus történetet az Ószövetségből és az Újszövetségből. A program szervezői által kiválasztott történetek még az év elején sorsolás útján találtak gazdára, valamint kiderült az is, hogy ki lesz a színész vagy színházi szakember, aki mentorként segíti majd a felkészülő diákokat. Az eredményt csütörtökön 18 órától szemlézheti a nagyérdemű.

Május 16-án pénteken a Petőfi Ligetben délutántól kora estig „Dunaújvárosi Múltidéző – Forum Interciseum!” elnevezésű programra várják az érdeklődőket. A Színház ligetében a színház, a tánc, a zene, a képzőművészet és az irodalom segítségével több idősávban, többféle programtípusban ismerkedhetnek a látogatók az antik kultúra hagyományaival. A programkavalkádban lesz szónokverseny, római esküvő és gladiátorjáték is. Az Intercisa Múzeum munkatársai bemutatják az érdeklődőknek, hogy hogyan készült a római korban a katonák pajzsa, sisakja. Római kori ékszerek, mozaik díszítés megismerése, játszóházak is várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!