Kultúra

2014.01.12. 18:35

Ádámok és Évák - Ezúttal bibliai történtek a diákszínpadon

Dunaújváros - Második évadával jelentkezik az Ádámok és Évák Ünnepe. A társulati ülést csütörtökön tartották.

Szabó Szabolcs

Tavaly májusban két bemutatóval nagy sikerrel debütált a Bartók színházban az utóbbi években országos diákszínházi mozgalommá lett kezdeményezés, az Ádámok és Évák Ünnepe.

Akkor tizenegy dunaújvárosi és térségi középiskola diákjai dolgozták fel és állították színpadra a Madách Imre Az ember tragédiája című klasszikusát. Egy-egy középiskolás csoport egy-egy külön színt mutatott be a nagyközönségnek. Az országos mozgalom mentora, Rubold Ödön színész a kezdetektől végigkísérte és segítette a rendhagyó produkciót. A két bemutatót követően pedig így értékelt lapunknak 2013 májusában:

Összességében remek előadásokat és tehetséges fiatalokat láttam, akik örömmel fordultak a színházcsinálás felé. Remélem, itt Dunaújvárosban is lesz folytatása az Ádámok és Évák Ünnepének.

Az ismert színész kiváló jósnak is bizonyult, hiszen a múlt héten csütörtökön délután az ő vezetésével indult el a második diákszínházi évad a Bartókban. Ezúttal tíz középiskola tizenhárom társulata vállalkozott arra, hogy a színpadra állítson egy-egy emblematikus történetet az Ószövetségből és az Újszövetségből.

A szervezők által kiválasztott történetek sorsolás útján találtak gazdára, valamint az is kiderült, ki lesz az a színész, vagy színházi szakember, aki mentorként segíti a diákok felkészülését.

Mint Dubai Pétertől, a program idei szervezőjétől, a Bartók színház munkatársától megtudtuk, a próbák hamarosan elkezdődnek, az tizenhárom felvonásból álló darab bemutatója pedig május 15-én lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!