Kultúra

2015.11.09. 18:02

Ádámok és Évák újra

Dunaújváros - Odüsszeusz tizenegy kalandjából sorsoltak maguknak a diákok a Bartókban: ők játsszák majd el ezeket!

Szabó Szabolcs

A négy éve, szolnoki ötletre létrejött kezdeményezés, az Ádámok és Évák, amelyben középiskolások játsszák el egy-egy nagy mű egészét vagy fontosabb jeleneteit, idén, azaz a 2015-16-os tanévben Homérosz Odüsszeiáját választotta témául. Mégpedig a patronáló tanárokkal megbeszélve: Odüsszeusz tíz kalandját.

A Bartók Kamaraszínházban hétfőn este rendezték a sorsolást, az egyik mentor, Rubold Ödön színművész, Dobák Lívia, a színház művészeti vezetője, és a rendezvény titkára, Dubai Péter jelenlétében.

Íme, a programban résztvevő iskolák, zárójelben a sorsoláson kapott jelenetekkel: a Bánki (Küklopszok szigete), a Dunaferr (Lótuszevők szigete), a Kereskedelmi (Kikónok földje), a Lorántffy (Emberevő óriások szigete), a Pannon (Szkülla), a Rudas (Kirké istennő szigete), a Széchenyi (Alvilág) Dunaújvárosból, a Szabolcs vezér Gimnázium Pusztaszabolcsról (Szirének szigete), a Sztárai gimnázium Tolnáról (Napisten szigete), és a Vak Bottyán gimnázium Simontornyáról (Szelek királyának szigete).

Volt még egy plusz feladat is, amelyért öt csoport versengett. Ez a hazatérés jelenete, a leszámolás a kérőkkel: végül a dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ nyerte el a jogot a színre állítására.

A bemutató a tervek szerint május 27-én lesz a Bartók Kamaraszínházban. Az egyes színjátszó csoportok mentorai a következő színházi emberek lesznek: Farkas Erik (Bánki), Kiss Attila (Dunaferr), Gasparik Gábor (Kereskedelmi), Gulyás Hermann Sándor (Lorántffy), Tőkés Nikoletta (Pannon), Polgár Lilla (Rudas), Dubai Péter (Szabolcs vezér), Csadi Zoltán (Széchenyi), Rubold Ödön (Sztárai), és Dubai Péter (Vak Bottyán).

A kezdeményezés már majdnem országos: Szolnokon, Békéscsabán, Kecskeméten, Veszprémben, Sopronban és Budapesten is ott van!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!