Kultúra

2016.09.01. 17:30

Ahogy én láttam '56-ot - Emlékkutatásba kezdett a múzeum és a könyvtár

Dunaújváros - 1956 - Ahogy én láttam címmel felhívást és gyűjtést szervez az Intercisa Múzeum a József Attila Könyvtárral közösen.

Balla Tibor

Az alapötlet az Intercisa Múzeum munkatársának, Kronászt Margit történésznek a fejéből pattant ki. Miután már korábban is együttműködtek a József Attila Könyvtárral, felvetette Tóth Éva intézményvezetőnek, aki hasonlóan fellelkesült.

Kronászt Margit történész bizakodó, hiszen '56 egy olyan történelmi esemény, amelynek élnek résztvevői, és az úgynevezett oral hystory jó példája lehetne a felhívás eredménye - közelebb vihetne az igazsághoz
Fotó: Ady Géza

Így született meg a felhívás az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára: Kérjük, jelentkezzenek mindazok, akiknek volt valamilyen szerepük az eseményekben országos vagy helyi szinten, azok akik, átélték az eseményeket és szívesen beszélnének róla! Várjuk azok jelentkezését is, akik egy-egy családtagjukról mesélnének, az ő szemszögükből mondanák el az eseményeket. Ezeket a visszaemlékezéseket kérjük, juttassák el hozzánk az Intercisa Múzeum vagy a József Attila Könyvtár címére postán vagy személyesen.

Akár az olyan tárgyi emlékeket is örömmel fogadják, mint az üzletház előtti löveg képe. De a hangsúly a történeteken van

Konászt Margit elmondta, ősszel készül egy előadás a József Attila Könyvtárban az október 23-i hétre, amelyben szeretnék felhasználni ezeket a visszaemlékezéseket, illetve archívumukban megőrzik az utókor számára. Szívesen fogadnak tárgyi emlékeket is, de elsősorban a történeteket kutatják most. A visszaemlékezések hitelességét a forráskritika módszerével ellenőrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!