Kultúra

2015.04.14. 17:13

Anconai szerelmesek: igazi olasz zenés komédia a Bartókban

Dunaújváros - Csütörtökön mutatják be a Bartókban az évad legnagyobb zenés színházi darabját, az Anconai szerelmesek című igazi olasz zenés komédiát a Jászai-díjas Csizmadia Tibor rendezésében. Vele beszéltünk.

Balla Tibor

- Mikor találkozott először a darabbal?

- Nagyon, régen, mikor Egerben voltam színigazgató. Az egyik rendezőnk nyári színházi előadásként ezzel a javaslattal állt elő, megvan az már tíz éve.

- Fordulatot is várhatunk, vagy a klasszikus, szórakoztató színházra készüljünk?

- A szórakoztató színház ezerféle. Rengeteg fordulat van benne, egy biztos, nem egy szokványos Anconai lesz. Eredetileg ez a darab Goldoni: A terecske című műve alapján készült. Most mi az egészet kivittük a homokos tengerpartra, és ebből nagyon sok nyári élmény keletkezett. Nem csak a tér lakói, hanem egyszerűen az életérzés más.

A Jászai-díjas Csizmadia Tibor rutinos, nagymúltú rendező (Fotó: Ady Géza)

- A szereposztásban már ön döntött?

- Mindenképpen, de a színház vezetőségével együtt, hiszen a társulat tagjai is játszanak benne a vendégeken kívül, pontosabban vendégek is játszanak a társulat tagjain kívül.

- Csankó Zoltán kiválasztásánál szempont volt, hogy már több százszor játszotta?

- Nem, inkább az, hogy színészi pályáján ott tart, hogy Don Tomao-t el tudja játszani.

- A koreográfussal, Vári Bertalannal korábban is dolgozott már?

- Nem, vele csak most találkoztam, de nagyon szerencsésnek gondolom ezt a találkozást.

- Először találkozott a társulattal. Mi a benyomása?

- Nagyon ambiciózus fiatalok, és szerencsére énekelni is tudnak.

- Milyen ötletekkel dúsítja a darabot?

- Ezt így nehéz lenne felsorolni. Én úgy gondolom, hogy minden egyes színpadra állítás különböző aspektusból nézi a szöveget, vagy azt a színpadi helyzetet, amire a szöveg lehetőséget biztosít. Biztos, hogy sok olyan gesztus, játékelem lesz benne, ami a korábbi előadásokban nem volt. Az is fontos, hogy eredetileg a Radnóti Színház számára készült, tehát egy kis térbe. Itt most egy sokkal nagyobb tér van. A remek táncosok majd mindenképpen kitöltik a teret a színészek mellett.

- Mire készülhetnek a nézők, milyen színházi élményre?

- Nagyra. Itt a nyár közeledtével mindenképpen egy nagyon erős nyári szórakozásra számítunk, egy kicsit előrehozzuk a nyarat a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!