Kultúra

2014.06.03. 15:45

A Mária zarándokutat gazdagíthatják Rohonczi István új alkotásai

Ha minden jól megy augusztus végén egy különleges szoborcsoporttal gazdagodhat Apostag település. Természetesen ez esetben is van újvárosi szál, a neve: Rohonczi ROHO István képzőművész.

Szabó Szabolcs

Rohonczi ROHO István hiperaktív képzőművész és szervező alig pár hete jelképesen is útjára indította az egykori rácalmási lovardában felcseperedett rekordméretű Miska ólomhuszárt.

ROHO az utóbbi években számos, a környező településeken már megtekinthető köztéri remeket alkotott. Elég csak az előszállási Hagyó-Kovács Gyula mellszoborrát, vagy a dunaújvárosi Lorántffy középiskola előtt látható Lorántffy Zsuzsannát megformáló alkotást említenünk.

Az Apostagra tervezett szoborcsoport egyik lelkes támogatója Vas János és az alkotó Rohonczi István a műteremben, háttérben az egyik formálódó apostol. (Fotó: Szabó Szabolcs)

– A feladatok valahogy megtalálják az embert, így történt ez Apostag esetében is. A település vezetőjével elkezdtünk ötletelni, hogy Apostag miként kapcsolódhat a Nemzeti Kulturális Alap által életre hívott köztéri szoborállítási pályázathoz. Minderről érdemes tudni, hogy a pályázati keretösszeggel elnyerhető maximális összeg öt millió forint, ami nagyjából a szobor előkészületi és kivitelezési munkáit fedezi. Apostag település erős keresztény gyökerekkel rendelkezik a török dúlás előtt egy jelentős székesegyház is állt a jelenlegi település területén. A feljegyzések szerint ezen épület falfestményei bemutatták a híveknek a tizenkét apostolt is. Mivel a Mária zarándokút érinti Apostagot is, így arra gondoltuk egy szoborcsoporttal méltó állomáshellyé telhetnék a települést. Az NKA-nál sikeresen pályáztunk, ám a szoborcsoport felállítási költsége 8-10 millió forint, jelenleg a szükséges források megteremtésén fáradozunk. Megkerestük a történelmi hazai egyházakat és támogatják terveinket, ennek egyik fontos állomása lesz az a jótékonysági színházi előadás, amelyet a fővárosi Gólem Színház mutat majd be június 11-én, 19 órakor a Bartók Kamaraszínház nagyszínpadán – mondta el lapunk érdeklődésére Rohonczi István.

Képünk a Kamara Galériában készült, ahol jelenleg is látható a képzőművész köztéri munkáit bemutató kiállítás (Fotó: Ónodi Zoltán)

A Gólem Színház Lefitymálva című darabja nemcsak a közönség osztatlan tetszését nyerte el 2011 szeptembere óta, hanem a szakma is elismeréssel jutalmazta: a 2012-es Vidor Fesztiválon Nagy Mari és Bánki Gergely kapott díjat, míg maga a darab elnyerte a Thália Színház 2013-as Humorfesztiválján a legjobb előadásnak járó díjat is. Fontos megemlíteni, hogy a Az előadások teljes bevételét az Apostag községben létesülő Apostolok szoborpark megvalósulására fordítják.

Rohonczi István munkásságával kapcsolatos további hír, hogy a tervek szerint méltó emléket állítanak a közeljövőben a Sándor Frigyes Zeneiskola névadójának is. A szükséges tervek és látványtervek már elkészültek, és a köztérre szánt szoborhoz egy kis park is tartozik majd. Ha minden rendben halad, akkor a város közgyűlése júniusi ülésén bólinthat rá a már említett tervekre.

 

Lefitymálva a Bartókban

A jótékonysági előadást eredetileg május elejére tervezték a szervezők, ám szervezési és logisztikai problémák miatt akkor elmaradt a sokak által várt darab. A Lefitymálva című nagy sikerű színmű szerzője Vinnai András az előítéleteket, az antiszemita, holokauszttagadó blog- és facebook posztokat, illetve a zsidóság túlzásait, negatívumait gyúrta össze fergeteges vígjátékká.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!