Kultúra

2016.06.30. 18:25

Kiállítás a századelő tisztálkodásáról

Dunaújváros - A Házi szappanytól az arczkenőcsig címmel nyílt kiállítás tegnap délután az Intercisa Múzeumban.

Balla Tibor

A szegedi Móra Ferenc Múzeum néprajzi gyűjteményéből a paraszti tisztálkodás - polgári divat témakörében válogatott kiállítást Farkas Lajos igazgató bevezetője után Vámos Gabriella néprajzos muzeológus méltatta. A kiállítás a XIX. és a XX. század fordulójától a II. világháború kitöréséig mutatja be a paraszti és a polgári világ eltérő tisztálkodási szokásait. A kiállított, közel száz darab tárgy, kép időben azonos, de egymással több szempontból ellentétes felfogású, szokásrendű társadalmi réteg szépségről, ápoltságról alkotott elképzeléseit mutatja be. Használati eszközök, képek, hirdetések, népdalszövegek mutatják az eltérő értékeket, normákat, amelyek az adott közösség által elfogadott szépségideál mögött álltak. A paraszti kultúrában a szépség fogalma szorosan kapcsolódott a munkabíráshoz, hiszen a munkabíró férfit vagy nőt tartották egészségesnek, jó megjelenésűnek.

Szerintem nem túl sokat látott magából a századelő férfiembere a beretválkozó-tükörben

Vámos Gabriella megnyitójában kitért a tisztálkodás rendjére, amit ugyancsak a munka határozott meg, hiszen tavasztól őszig az élet a házon kívül zajlott, így a tisztálkodásra is ott került sor. Például, hogy hétköznaponként a reggeli és lefekvés előtti az arcra, nyakra, fülekre, a felsőtestre kiterjedő mosakodás volt a jellemző, a nagy tisztálkodásra szombat délután került sor, hiszen a vasárnapi mise előtt parancs volt a testi lelki megtisztulás.

A múzeum munkatársa kijelentette: néprajzos kollégája nem volt könnyű helyzetben a kiállítás összeállításakor, hiszen egy meglehetősen aluldokumentált területről van szó. A megnyitón jelen volt Vukov Anikó, néprajzos muzeológus, a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársa, a kiállítás kurátora is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!