Kultúra

2017.02.15. 18:00

Az emlékek tájháza

Dunaföldvár - Örökséget átvenni, tovább éltetni - nagy feladat és kihívás. Így érezhetik a dunaföldvári tájház megmentése elnevezésű projektben munkálkodók is.

L. Mészáros Irma

2012-ben ugyanis a város önkormányzatának tulajdonába került az Attila utcában egy 19. századi parasztház, amelyet Jákli Mária örököse, Csizmadia Margit adományozott Dunaföldvár városának azzal a kitétellel, hogy az épület minden berendezésével együtt a jövőben tájházként működjön.

Az örökséggel kapcsolatos tervek ezután formálódtak, végül 2014 májusában beadták a pályázatot a dunaföldvári tájház megmentésére a vidéki kulturális és természeti örökség megőrzése című felhívásra. A pályázat pozitív elbírálásáról a döntést végül 2016 májusában kapták meg. Ami teljes sikerről szólt, hiszen az alap a teljes igényelt támogatási összeget megítélte, így Dunaföldvár Város Önkormányzata kerekítve 61,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, a beruházás kilencvenöt százalékát - kaptuk a tájékoztatást Kovács Anikótól, az önkormányzat városfejlesztési és műszaki irodájának munkatársától. A projekt általános célja, hogy helyi szereplők bevonásával javítsa a kulturális örökséghez való hozzáférést. Közvetlen célja pedig, hogy a hagyományos paraszti kultúra és a hozzá szervesen kapcsolódó környezet megőrizhető és bemutatható legyen.

Kocsis Imre műszaki ellenőr a felújítás alatt álló tájház előtt - átadása április végén lesz Fotó: Kovács Anikó

Az önkormányzat vállalta a helyi védelem alatt álló, de igencsak leromlott állapotú épület autentikus helyreállítását. A hagyományos háromosztatú (két szoba és nyitott kéményes konyha) parasztház felújítási munkái 2016 novemberétől folynak. Először a tájház épületének szerkezeti megerősítésére, a nádfedeles tetőszerkezet felújítására került sor. De egy új foglalkoztatóként funkcionáló melléképület is készül az udvaron, fedett terasszal és kemencével.

A tervek szerint ugyanis helytörténeti és néprajzi kiállítóhelyként látogathatóvá teszik az örökölt, de felújított viselettel, tárgyakkal, bútorokkal berendezett tájházat, s a paraszti kultúrához kapcsolódó tevékenységeket, programokat, táborokat is szerveznek. Ez az új szárny alkalmas hely lesz egy osztálynyi iskolás múzeumpedagógiai foglalkoztatására, a tájházhoz kapcsolódó civil szervezetek, a többi között a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete vagy a hagyományőrző íjászok - falusi hagyományokhoz kötődő programjainak lebonyolításához. Szükség lesz a helyiek összefogására, önkéntes munkára, hogy helyreállítsák a közvetlen táji környezetet, azaz az előkertet, az udvart és a hátsó konyhakertet is.

A 2017. április 30-án átadandó tájház tulajdonosa az önkormányzat, működtetője a Pataki Dezső vezette városi művelődési központ. A tervezett programokat más helyszíneken már 2016-ban is megtartották Fafkáné Simon Ildikó művelődésszervező irányításával és támogatásával (nomád tábor, történelmi tábor, kukoricamorzsolás és must készítése gyerekekkel, csuhéfonás, valamint kézműves-foglalkozás a nyugdíjasklub tagjainak), de az igazi programsorozatok majd a munkák befejeztével kezdődhetnek.

A műszaki átadás után Sebők Szilvia néprajzos szakmai támogatásával berendezik a tájházat, majd egy záró rendezvény keretében adják át a közönségnek.

A határidő szoros. Az időjárás nehezítette ugyan az eddigi munkákat, de az érintettek biztosak benne, hogy a pályázat szigorú feltételeinek meg fognak felelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!