Kultúra

2015.11.16. 19:41

Az örökkévalóság üzenete - Gombos István több évtizede kiállítója a rangos tárlatoknak

Dunaújváros - Gombos István Ferenczy Noémi-díjas és Vörösmarty-díjas ötvös-iparművész idén négy kiállításon is részt vett. A vele készült interjúban visszatekint eddigi pályafutására, napjaink kihívásaira és mestereire.

Szabó Szabolcs

Nem minden évben ér olyan megtiszteltetés egy művészt, hogy meghívottként több rangos tárlaton vegyen részt.

- Mi a dialektikája ezeknek a kiállításoknak, mi dönti el, hogy milyen tárlatokat rendeznek, és azokra milyen művészeket hívnak meg?

- Több meghívás érkezik évente, így a lehetőség adott, hogy ezeknek eleget is tegyek. Mozgalmas évem volt és van jelenleg is, hiszen a nyár eleji ráckevei Keve Galériában megrendezett önálló kiállításomat követően részt vehettem a helyi művészek alkotásait a Kortárs Művészeti Intézetben bemutató csoportos tárlaton, az Újpart Egyesület jubileumi kiállításán is.

- A múlt héten fejeződött be a kétévente megrendezésre kerülő ötvösművészeti biennálé.

A művészet arra hivatott, hogy a múlandó hasonlatot átitassa az örökkévalóság üzenetével. Gombos István (aki egyben városunk humán alpolgármestere és egyúttal önkormányzati képviselője is) alkotásaival jó úton halad a felé, hogy ezt a gondolatot művészetével beteljesítse Fotó: Ady Géza

- A szakma legrangosabb kiállítása ez, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Ötvösművész Szakosztálya szervez, ahol minden esetben a szakma kiválóságai, ötvösök, ékszerészek, éremművesek alkotásait mutatják be. Az Ősvirág és a Vasvirág című kovácsolt krómacél kisplasztikáimmal voltam jelen. Gyakorlatilag húsz éve aktív szereplője vagyok ezeknek a biennáléknak. Tíz évvel ezelőtt a legrangosabb, úgynevezett Szakmai Díjjal ismerték el alkotásaimat, munkámat. Erre a mostani jubileumra készült el az ötvösművészeti biennálé történetét, a kiállító művészeket és alkotásaikat bemutató közel kétszáz oldalas kiadvány, amely egyúttal jegyzi is ezt a korszakot.

- Az ötvösművészeti biennáléval még nem ért véget az idei kiállítások sorozata.

- A mindennapi közéleti tevékenységem leköti az időmet, de igyekszem minél több meghívásnak eleget tenni. Jelenleg a Fejér Megyei Őszi Tárlaton szerepelek egy művemmel. A megyei tárlat a székesfehérvári Csók István Képtárban még december 13-ig látogatható, ahol a megye művészei egy-egy alkotással mutatkozhatnak be.

- Kit tekintesz, kit tartasz a mesterednek?

- Sok mesterem volt, de Kertész Béla bácsit a Dunai Vasmű ötvös díszkovács műhelyéből mindenképpen kiemelném közülük. Ő volt az a fantasztikus mester, aki megtanított a szakmára, a szakma szeretetére, becsületére és tiszteletére. Ő volt az a nagyszerű ember, aki elindított ezen a pályán, és akinek a családomon kívül a legtöbbet köszönhetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!