Kultúra

2015.07.06. 16:33

Méry Péter kötetének megszólalói tudják hogyan, mikor épült fel a vasmű, a város

Dunaújváros - Egy újabb kötettel gazdagodik csinált városunk krónikatára: ma vehetik kézbe az olvasók Méry Péter interjúkötetét, a város húsznál több ismert emberével folytatott beszélgetésének gyűjteményét.

Méry Péter mától kapható kötete - a fülszövegben leírt ismertető szerint - megszólalói révén közérthető módon igyekszik megismertetni az olvasóval Dunaújváros múltjának, jelenének és várható jövőjének alakulását. A könyv szerkesztője - helybéli születésűként - nem rejti el a város múltja iránti elfogultságát, melynek oka gyermekkori élményeinek és indíttatásainak felidézésében keresendő.

A kötet címe egyértelmű utalásként jelzi ezt a nosztalgikus törekvést, amelynek lényege nem az összehasonlításban rejlik múlt és jelen között, mint inkább a történelmi tanulságokban és az értékek megőrzésében. Egy város múltja ugyanis generációkon átívelő örökségként marad meg a leszármazottak emlékezetében is.

A kötetben megszólalók pontosan tudják milyen történelmi viszonyok és ideológiák közepette épült fel a vasmű és a város azokkal az utcákkal és házakkal együtt, melyekben ma is tízezrek keresik a boldogulás lehetőségét. Olyan emberi sorsok és történetek olvashatóak benne, melyekből őszinteség, remény, elkötelezettség és aggodalom sugárzik Dunaújváros életének kulisszatitkairól Pentelétől napjainkig.

Ebben az olvasmányos, régi fotókkal illusztrált kötetben remélhetőleg mindazok örömüket lelik, akik számára Dunaújváros nem csak egy szocreál épületekből álló település valahol a Duna partján, Magyarországon, Európa közepén.

A július 7-én délután négy órakor a Dózsa mozi előtti téren kezdődő rendezvény nem csak a könyv miatt jelent kulturális csemegét, hanem a keretműsorban fellépők névsora miatt is bátran ajánlható a Dávid zenekar, Kovács Nóri, Vincze Lilla, Varga Miklós, és Horváth Charlie miatt különboző generációk kikapcsolódásául. A műsorvezető maga a szerző, Méry Péter lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!