Kultúra

2017.06.01. 12:50

Különdíjat nyert az AztaKeservit Értékőr Egyesület szoborfigurája

DUNAFÖLDVÁR Hulladékból épített szoborkompozíciót az AztaKeservit Értékőr Egyesület - rangos díjat zsebeltek be munkájukért.

L. Mészáros Irma

Különdíjat nyert az AztaKeservit Értékőr Egyesület szoborfigurája a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretében megrendezett Trash Art Magyarország 2017 elnevezésű kiállításon, amelynek darabjait a gödöllői kastélyparkban állították fel.

A földvári csoportot nehéz volt besorolni, hiszen - mint lapunk már beszámolt róla - az AztaKeservit tagjai egyedüli civil szervezetként kaptak meghívást erre a programra, ahol zömében egyetemek képzőművész és építész hallgatói, illetve környezetvédelmi intézetek tagjai vettek részt. Ti vagytok az őrültek? - lépett hozzájuk az egyik filmes. AztaKeservit! - hangzott a válasz.

Néhány erősen különc figura összejön, s olyat cselekszik, amiből érték születik. Az összetartás az erejük - mondják. Szoborkompozíciójukat is így hozták létre.

A pályázatra készült alkotást a Húsvét szigetek kőszobrainak rejtélye és a mai világ helyzete ihlette. A csendes-óceáni szigeten az i. sz. első évezredben letelepedett lakók ugyan jelentős kultúrát hoztak létre, de a természeti erőforrásokhoz képest túlnépesedés alakulhatott ki, amely az erdők kiirtása révén ökológiai és civilizációs katasztrófához vezetett. A földváriak felfogásában egy kőszobor hányja ki a mai kor szemetét, amelyből egy „fejlett" civilizáció, egy modern város nő ki.

Az országos figyelmet kivívott alkotócsapat a szoborkolosszus előtt Fotó: A szerző

Az AztaKeservit tagjainak különleges alkotása nagy sikert aratott. A „nem? Ez is..." című szobor maguk gyűjtötte hulladékból készült: a Duna mentén talált szemétből, a település egy-egy lebontásra váró házából megmentett tárgyakból, illegális szemétlerakókból. Ferenczi Zsolt és Varga Tibor ötlete nyomán a tervet Zsolt rajzolta meg, a vázat Süveges Ákos és Bóka János készítette, a munkában azonban az egyesület csaknem minden tagja részt vett. A munkafolyamatot bemutató, a pályázatra beküldött film, Karádi Áron munkája is fényes dicséreteket kapott a szakmabeliektől, a természetfilmesektől. A pályázaton részt vevő tizenhét csapat alkotásai közül az öttagú zsűri (Kelemen Zénó szobrász, Klein Ákos biológus, Molnár Attila Dávid rendező, a Pet Kupa alapítója, Földes András újságíró, Bedő Károlyné a Földművelésügyi Minisztérium szakreferense) a különdíjon kívül egyetlen alkotást ismert el az egymillió forintos fődíjjal. Az első helyezett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának öt szobrász hallgatója által létrehozott Gyerekjáték-homokozó elnevezésű installáció lett. Nagyon büszke vagyok a legénységemre - mondja a földvári kapitány, Ferenczi Zsolt. A csapat ugyanis úgy működik, mint egy kalózhajó: mindenki úgy teszi a dolgát, ahogy kell. S hozzáteszi hitvallásukat: menővé tesszük a környezetvédelmet. Az AztaKeservit jutalma a Trash Art különdíjasaként az, hogy a Spektrum TV Filmdzsungel stábja másfél órás dokumentumfilmet forgat majd a földvári egyesület tevékenységéről. Ráadásul hazai és nemzetközi programokban való részvételi ajánlatot is kaptak.

Örülnek, de nem sokáig ülnek a babérjaikon. Készülnek a júliusi Pet Kupára, amelynek során pillepalackból készített hajójukkal haladva Dombrádtól Tiszalökig tisztítják meg a folyót a szeméttől. S mit gondol a kedves Olvasó, Tokajnál kiszállva ki fogadja majd őket? A „nem? Ez is..." szobor, amely júliusban éppen ott szerepel majd egy kiállításon. Bizonyára különös érzés lesz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!