Kultúra

2016.09.19. 17:35

Bábképek a szentélyben - Egy különleges bemutató az Eszkép Műhelytől a Szerb templomban

Dunaföldvár - Egy különleges művészeti bemutatóval kedveskedett közönségének a hétvégén az Eszkép Műhely.

L. Mészáros Irma

A kulturális örökség napján, az Ars Sacra fesztiválhoz is kapcsolódva a dunaföldvári Eszkép Műhely bibliai témájú performanszot mutatott be a helyi Szerb templomban. A 18. század végén épült, több mint egy évszázada használaton kívüli, ikonosztázától megfosztott templom még ebben az állapotában is gyönyörű helyszíne volt ennek a különös produkciónak.

A Bábképek a szentély peremén című performansz alkotói - Agárdy-Kovács Attila és Szabó Szabolcs - kimerevített bibliai pillanatokat mutattak be. A Szent könyv négy alapelemét: a teremtést, a Jézus születését váró Szent családot, Jézus keresztre feszítését és feltámadását jelenítették meg óriásbábukkal. Narrációként a Biblia szövegrészletei szolgáltak szavak, félmondatok - Horváth Gábor felolvasásában. A fehér lepellel kettéosztott szentély fölé hatalmas fehér kéz nyúlt ki: a világot mozgató Úr keze, s a marionett bábuk is a kézhez kapcsolódva mozogtak. Emelkedettség, ünnepélyesség volt az egész folyamatban, de érezhettünk valami groteszkséget is az életre kelt eseményekben. A nézők passzív szemlélői, mégis részesei lettek a történteknek. Keményen és szinte fájdalmasan kopogott a templom terében a Jézus kezébe szöget verő kalapács.

A Bábképek a szentély peremén című performansz alkotói - Agárdy-Kovács Attila és Szabó Szabolcs - kimerevített bibliai pillanatokat mutattak be (Fotó: A szerző)

A képzőművész Agárdy-Kovács Attila azt reméli, meg lehet érinteni az emberek lelkét az egyházművészetben szokatlan módon is. Az improvizatív elemeket is tartalmazó, speciális műalkotás megszületése során a mívesség, a gondolatiság, a szakralitás és a mondandó egységét szándékozott felmutatni.

Az előadás alatt élő kapcsolat jött létre a bajóti római katolikus templommal, ahol Vivaldi zenéjét játszották a nyergesi zeneiskola tanárai. Így különös utazás és megérkezés volt ez a produkció térben és időben, kapcsolat a közönség, kortárs művészek és műfajok között.

A 2003-ban alakult dunaföldvári Eszkép Műhely Kulturális Egyesület harmadik alkalommal kapcsolódott az Ars Sacra fesztiválhoz - mondja Szabó Szabolcs, az egyesület vezetője. A Szerb templom terének modern művészeti felhasználása fontos számukra.

A korábbi helyi produkciókon kívül bemutatkoztak már Budapesten és Székesfehérváron is. Az alkotók kísérletező, egymást inspiráló baráti társaság tagjai - sok tervvel, elképzeléssel - önállóan is, de közösen is. Az utóbbi években kevesebbet hallottunk róluk, ezért öröm, hogy ismét érdekes produkcióval álltak a közönség elé.

 

A dunaföldvári Szerb templom 1787-ben épült, ikonosztáza 1801-ből való.
Oldalában számos sírkő található görög eredetű nevekkel, tehát az elnevezése ellenére főként a görög kereskedőknek köszönhette felépülését.
Már a 19.század vége óta használaton kívül van.
Az utóbbi években a templomot kívülről felújították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!