Kultúra

2016.04.21. 07:35

Bálint Ágnes, a tanító

Adony - A minap rendezték meg a környék legnépszerűbb, hagyományos olvasási versenyét Adonyban.

Pekarek János

Ahogyan szinte minden eddigi vetélkedőn, így ezúttal is igazán autentikus, azaz hiteles zsűri döntötte el az adonyi területi Bálint Ágnes Olvasási Verseny végeredményét. Elvégre a bíráló bizottságban ott ült az adonyi születésű, ám országosan ismert írónő és televíziós személyiség két leánya, dr. Németh Anna és dr. Sárvári Andrásné, valamint unokatestvére, Benedek Árpádné Bálint Éva. Rajtuk kívül a versenyt rendező adonyi Szent István Általános Iskola és Művészeti Alapiskola pedagógusai, Orthné Horváth Marianna igazgató, és nyugdíjas kollégája, Mayer Ferencné, valamint a könyvtár vezetője, Pajerné Streer Katalin segítették a döntések meghozatalát, és ott ült a zsűri asztalánál a vetélkedő alapötletét szolgáltató Ecsődi László, a térség korábbi országgyűlési képviselője is. A verseny vezetője Trautmanné Mészáros Melinda volt.

A vetélkedő hagyományai szerint minden esztendőben az írónő egy-egy gyerekkönyvét választják ki a verseny tárgyául. Idén ez A repülő dívány volt. Összesen 36 csapat indult a versenyen, a keddi döntőbe 16 együttes került, Adonyból, Perkátáról, Rácalmásról, Nagyvenyimről, Pusztaszabolcsról, Beloianniszból, valamint Dunaújvárosból.

Az adonyi művelődési ház előterében a versenyhez kapcsolódó festményekből nyílott kiállítás, és minden csapatnak el kellett készítenie a regény egyik szereplőjének, Móricnak, a szarkának a bábját is. A verseny során totókat kellett kitölteni, puzzle-t összerakni, rejtvényeket megfejteni. Végül az adonyi iskola művészeti csoportjai adtak műsort a versenyzőknek.

A Bálint Ágnes Olvasási Verseny végeredménye: első a pusztaszabolcsi Jóbarátok csapat. Második a Kis kobakok, harmadik a Gitáros csapat, mindkettő Rácalmásról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!