Kultúra

2016.11.09. 22:00

Bartókkal a Bartókban - Az Oláh Dezső Trió és az Anima Musicae Kamarazenekar

Dunaújváros - Az elmúlt heti Művész Jazz Club koncertjének fajsúlyát jól szemlélteti, hogy ezúttal ismét a Bartók auláját vették kölcsön, bízva abban, hogy az Oláh Dezső Trió és az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje megtölti a teret.

Balla Tibor

Határozottan állítható, bejött a számításuk, mint ahogy azoknak is, akik ezt az estét rászánták, hogy különleges zenei élménnyel ajándékozzák meg magukat.

Oláh Dezső - mondhatjuk - hazajár Dunaújvárosba. Jónéhány esztendőt töltött el a zeneiskola tanáraként, amire ma is szívesen emlékszik vissza. Ráadásul kivételesen jó gondolatnak tartja az immár virágzása teljében lévő Művész Jazz Club kezdeményezését. Éppen ezért itt, nálunk debütált új produkciójával, amely közös az Anima Musicae Kamarazenekar művészeivel.

A koncertre eljöttek a régi zeneiskolai kollégák is, mint a képünkön tapsoló Tótin család

Persze mindezek előtt még megmutatta, mit is tud saját zenekara, az Oláh Dezső (zongora), Pecek Lakatos András (dob) és Oláh Péter (bőgő) összeállítású Oláh Dezső Trió, ha saját szerzeményét játssza.

A fellépés ásza csak ezek után következett, amikor csatlakozott hozzájuk az Anima Musicae Kamarazenekarból a művészeti vezető, G. Horváth László (első hegedűs), Bartók Tamás (brácsa), Szabó Tamás (hegedű) és Váray Péter (cselló), hogy Miles Davis halálának 25. évfordulója előtt tisztelegjenek az Around My Solar című Oláh Dezső szerzeménnyel, leírhatatlanul különleges, páratlan élménnyel lepve meg a közönséget.

A záró egy órában már magára maradt a trió, hogy előadja nemrégiben megjelent Retlections of Béla Bartók s Six Romanian Dances című lemezének anyagát.

Aki ismeri Oláh zenei munkásságát, tisztában van vele, hogy nem a könnyen emészthető produkciókról híres. Ez az alkalom sem volt kivétel ezalól, ám aki rá tudott hangolódni, soha nem felejti el. Igazolta ezt a véget érni alig akaró vastaps.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!