Kultúra

2014.09.28. 14:20

Befejezetlen élet - Kim Corbisier emlékkiállítása az Intercisa Múzeumban

Alaptevékenységétől kissé távol eső feladatot vállalt fel az Intercisa Múzeum, amikor teret és időt adott a Kim Corbisier emlékkiállításnak. Időt és teret, amiből életében oly kevés jutott.

Balla Tibor

Bizonyára számolatlanul bukkannak, bukkanhatnak elő a nagyvenyimiek, vagy a gimnáziumban végzettek emlékeiből a különféle, Kim Corbisierhez kötődő történetei. Hisz a ki egyszer találkozott a belga-magyar-koreai gyökerekkel rendelkező festőművésszel, filmekészítővel, színésszel - és sorolhatnánk még a titulusokat -, annak emlékeiben biztos mélyre égett impulzusok élnek vibráló személyiségéről.

A fájóan rövid élet vászonra vetett nyomaiból válogatott tárlat is valahogy hasonlóképpen működik. Aki egyszer látta, örökre magával viszi azt megfoghatatlan hangulatot, ami szándékoltan befejezetlen képekből árad. Ami nem más, mint a hétköznapi való élet keserédes szájíze. Bár aprítottak bele jócskán az öröm gyümölcskarikáiból, jutott bele egy csipetnyi a boldogság féltve őrzött fűszeréből, de a zömöt mégis a fanyar, fáradt ízű monotónia krumplikockáiból aprították, mellészelve a fásult órák karalábéhasábjait, létrehozva vele azt a sajátos, mással össze nem keverhető keserédes összhatást, amit esténként, értelemmel telt, vagy épp hiábavaló napunkra visszanézve tölti el lelkünk szájüregét.

Szívbemarkoló belegondolni, a kurtára szabott létéről sietős kapkodással tudomást vevő alkotó szándékkal hagyta félbe grafittal felskiccelt, színes foltokkal épp csak élővé tett alkotásait, hogy foghasson a következőbe, hogy jusson idő színjátszásra, filmezésre, bármilyen alkotásra, amivel nyomot hagyhat, ami arra késztet majd évekkel, évtizedekkel később valahányunkat, hogy felidézzük emlékét, hogy gondoljunk arra, élt egyszer egy törékeny, aprócska ember, akinek a szíve tele volt bizonytalansággal, érzékenységgel, legfőképp szeretettel, s akit ezek az összetevők nem hagytak túl soká a hétköznapokban, felröppentették hamar az övéihez, a fecskék közé, ahol viselheti tovább koronáját.

Ezt a célját biztosan sikerült elérnie, hiszen a Pepper Art Projekts tagjai, és az Intercisa Múzeum munkatársai a „Fészek” című tárlattal sokakat késztettek emlékezésre. A létrehozók vállalt célja a kiállítással, hogy a tragikus hirtelenséggel, fiatalon elhunyt művész sokszínű tehetségéről átfogó válogatást mutasson be. A festmények és grafikák mellett szerepet kapnak a filmek, fotók és a zene is, videointerjúkban kortársai idézik fel hozzá kötődő emlékeiket.

Kim a saját életéhez is úgy viszonyult mintha az is egy mű lenne. Minden pillanatát alkotásként élte meg, függetlenül attól, hogy éppen mihez kezdett - fogalmazott Molnár Mihály a kiállítást gondozó alapítvány alapítója. Ez az alkotás hat ma ránk.

A tárlat megtekinthető 2014. október 22-ig az Intercisa Múzeum nyitva tartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!