Kultúra

2017.02.15. 18:50

Benda - stílusokon át

Dunaújváros - Emlékezetes koncertet adott Benda Gábor dzsesszzongorista az elmúlt héten a Bartók nagytermében.

Balla Tibor

A fiatal zongorista ismertsége még messze nincs összhangban tehetségével. Ez sajnálatos módon a látogatók számában is megmutatkozott. Pedig ha tudhatná, aki otthon maradt, hogy miről is maradt le, foghatná a fejét, miért is nem váltott jegyet a zongorista és barátai koncertjére.

Benda Gábor a koncert első részének hangulatteremtését egymaga vállalta magára a koncertzongorán, stílusokat gyúrva új minőséggé Fotó: Zsedrovits Enikő

A cím nélküli est két részből állt. A színházi hét perc elteltével egy szál magában sétált be a színre Benda Gábor, és bilincselte le jó háromnegyed órán át a kicsiny, de annál lelkesebb közönséget a rá oly jellemző crossover stílusban. Az összességében keserédes, melankolikus hangulatot árasztó hangjegyfolyamban kicsit odafigyelve felfedezhette ki-ki a kedvenc dallamát, hiszen Vangelistől Seres Rezsőig beépített szinte minden kedvelt harmóniát. Ami a csodás, hogy mindez egy kellemes homogén egységgé olvadt össze az ujjai alatt, új egészet hozva létre. Ebben jól szervesült Őze Áron versmondása is.

Az esten Őze Áron is közreműködött a Szeptember végén című verssel Fotó: Ady Géza

A második órában nem egyedül uralta a színpadot, és hangszert is váltott, a versenyzongora mellől átült a szintetizátor mellé. Ezt az etapot hallva, mintha másik koncertre teleportálódtunk volna, hiszen először Horváth Pluto József közreműködésével egy izgalmas dzsesszduó játékát élvezhettük, azután pedig egy újabb műfaj, a fúziós rock uralta a színpadot köszönhetően elsősorban Alapi István gitárjátékának és Bordás József kőkemény dobalapjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!