Kultúra

2015.05.04. 14:43

Táncünnep gálaelőadással a dunaföldvári Művelődési Központban

Dunaföldvár - Látványos gálaműsorral ünnepelték a közelmúltban a Tánc világnapját a Művelődési Ház színháztermében

L. Mészáros Irma

A táncművészet legnagyobb ünnepéhez, a tánc világnapjához gálaesttel kapcsolódott Dunaföldvár. A tánc sokféle formáját, a tánckultúra határtalanságát és szépségét április 29-én ünnepelte a világ.

1727-ben ugyanis ezen a napon született Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója, a klasszikus balett óriása.

A dunaföldvári Ördögszekér Táncegyesület által szervezett előadásra zsúfolásig megtelt a városi Művelődési Központ színházterme. Két együttes produkcióit láthatták a földváriak.

A Varidance táncosaival is a Bartók Táncszínház művészeiként is gyakorta találkozhatunk

A Varidance, Vári Bertalan Harangozó-díjas táncos és koreográfus csoportja találóan hordja nevében is a legjellemzőbb vonásokat, a Vári féle egyedi színeket, variációkat ritmusra és táncra.

A sokszínű magyar kultúrkincsből merítve, a tradicionális néptánc elemeket különböző táncstílusokkal vegyítve egyedi élményt nyújtanak. Földvári fellépésükre a Variációk című produkciójuk három részét hozták el: a Legényest, a RitmuSokk elnevezésű koreográfiát és a roma dallamra épülő Kannás számot. Annyi ötlet és remek humor társul a ritmusérzékhez és tánctudáshoz, oly szabadon keverik a stílusokat, s oly felszabadultan, könnyedén táncolnak és ütik a ritmust, hogy a nézőnek kedve támad utánuk csinálni. Megérezzük, hogy jogos a mottójuk: Bennünk lüktet a világ. A Varidance együttesnek a gálán fellépő férfi táncosai, akik egyébként a Bartók Táncszínház művészei is, elvarázsolták a közönséget. Ezzel a tudással és elhivatottsággal bizonyára nagy sikert aratnak majd augusztusban Torontóban is.

Ahogy Vári Bertalan a pályakezdés meghatározó éveit a Novák Ferenc nevével fémjelzett Honvéd Együttesben töltötte, ugyanebből az együttesből nőtt ki a földvári táncgála másik szereplője, a Honvéd Táncműhely is.

A 2012-ben létrejött csoport nem ismeretlen Dunaföldváron, hiszen vezetőjük és koreográfusuk Appelshoffer János, a dunaföldvári Ördögszekér Táncegyesület egyik alapítója. A helyiek az elmúlt évben már láthatták a táncműhely Bár emlékezete maradjon meg című előadását. A mostani gálára három koreográfiát hoztak. Ők a néptáncnak a hagyományőrző és táncszínházi megjelenítését vegyítik.

Az autentikus táncok érzéseket, eseményeket fejeznek ki, akár a somogyi táncokra épülő Hegyesfogúak duhaj kocsmai mulatozása, akár a Ne felejtkezzél el gyimesi katonabúcsúztató formájában kerül színpadra. Drámaian szép az első világháború emberi tragédiáira emlékező Hazatérés című produkció. Tartalmi funkciója van itt mindennek: a táncnak, a viseletnek, a mozdulatnak és a színészi játéknak. Nem ok nélkül kapta meg az együttes a folklorisztikai hitelességért járó elismerést.

A Honvéd Táncműhely koreográfiáihoz a zenét Papp István Gázsa , Csávás Attila és Lieber Róbert szolgáltatta - méltó színvonalon.

Nézd a tánc nemeit, mint festik játszi ecsettel/ A népek lelkét s nemzetek ízleteit - írta több mint kétszáz évvel ezelőtt Berzsenyi Dániel. Ámultunk és néztük, kóstoltuk 2015-ben a tánc világnapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!