Kultúra

2015.01.18. 15:25

Beszélgetés a Szüret programsorozat ötletgazdájával, Farkas Bogival

Új színt vitt a város kulturális életébe a Szüret programsorozat. Az ötletgazda főszervezővel, Farkas Bogival idéztük fel az elmúlt másfél év termését.

Szabó Szabolcs

Minden a „Rohoista Szürettel” kezdődött! Akkor – 2013. szeptember 28-án – egy különleges, formabontó, és egyben értékteremtő programmal jelentkezett a Farkas Bogi vezette Szüret produkció, amely debütálásként Rohonczi ROHO István dunaújvárosi képzőművész önálló kiállításához csatolt egy kulturális fórumot, amelyből később sorozat, sőt, mint az alábbiakból kiderül: rendszer lett.

– A hiány szülte, pontosabban: a kényszer. Az utóbbi években egyre gyakrabban tapasztaltam, hogy az ismerőseim egyre kevesebb olyan kulturális programot találnak itt, Dunaújvárosban, amely igazán megmozgatná őket. Sokan közülük, és jómagam is gyakran a fővárosban utaztunk, utazunk fel egy-egy előadásért, koncertért. Így hát elkezdtem azon ötletelni, miként lehetne valami újszerű és tartalmas kulturális programot összehozni – emlékszik vissza a kezdetekre az ötletgazda, Szüret-mindenes Farkas Bogi, aki először korábbi munkahelyén talált partnerre.

Baltaváltó – Képünk a Szüret – inspirációs alkotójáték – második epizódján készült. Páhi Péternek pályatársa, Rohonczi Roho István adta át a Szüret-stafétát a Kortárs Művészeti Intézetben (Fotó: Ady Géza)

– Az elképzeléseimet megosztottam ROHO-val is, akivel korábban együtt dolgoztunk a Széchenyi István Gimnáziumban. Végül kitaláltuk, hogy az ő egyéni kiállítása köré szervezünk egy összművészeti inspirációs játékot, akkor még főként helyi alkotókkal, zenészekkel, újságírókkal. Ebből lett a Szüret 1.0, azaz a Rohoista Szüret. A fogadtatás minden várakozásunkat felülmúlta, így elhatároztam: folytatjuk. A Szüret 2.0-ra már tágítottuk a kört: hívtunk helyi vendégeket is, de számos, országosan is ismert neves írót, költőt, zenészt sikerült megnyernünk a produkcióhoz. Ők már Páhi Péter alkotásaihoz „gyártottak” saját anyagot – avat be a Szüret fejlődéstörténetébe a közben pályaelhagyóvá lett pedagógus, aki jelenleg tolmácsként és fordítóként dolgozik.

– A Szüret 2.0 után éreztük, sikerült elcsípnünk valamint, hogy van erő és lendület a dologban, sőt, a meghívott alkotók (pl: Simon Márton, Czutor Zoltán, Kukorelly Endre, Szirtes Edina Mókus) is igazi kihívásként élték meg a közös fellépést. Ekkor határoztam el, hogy érdemes kibővíteni a Szüret határait. Így később befogadtunk egy slam poetry versenyt, majd itt volt a Tóth Viktor vezette jazz együttes, az Arura és remekül sikerült tavaly december végén Kollár-Klemencz László és Grecsó Krisztián közös irodalmi-zenés estje is.

Farkas Bogi, a Szüret programsorozat ötletgazdája, főszervezője (Fotó: Ady Géza)

Egy vidéki városban nem a „nagy biznisz” kategóriája kortárs kulturális programokat szervezni. Milyen anyagi lehetőségek mellett üzemel a Szüret?

– Közpénzt egy forintot sem költöttünk, nem is pályáztunk. Sok-sok kilincselés, levelezés után sikerült néhány, a kultúra ügye iránt fogékony szponzort, támogatót meggyőzni, de persze az alapvető pénzügyi infrastruktúrát mi adjuk (a „mi” alatt főként Farkas Bogit kell érteni, akinek munkáját Csákvári Csaba hangtechnikus, Kontár Csaba fotós, no és az eddigi befogadó intézmény, a KMI kollektívája segíti – a szerk.). A cél, hogy a Szüret és a hozzá kapcsolódó programok megálljanak a saját lábukon, tudjunk előre tervezni. Ezt még csak részben sikerült elérni, így hát továbbra is nyitva a kapu a mecénások előtt... – mondta el Farkas Bogi, akit a jövőről is faggattunk.

– Sokat töprengek a folytatáson, szeretném minden programmal egy kicsit meghaladni az előzőt, hogy igazi kulturális feltöltődést kapjon a Szüret – remélhetően egyre gyarapodó – közönsége.

Ami biztos, február 14-én érkezik egy Bálint-napra hangolt különleges fellépéssel az utóbbi két Szüret egyik közönségkedvence, Szirtes Edina Mókus, a magyar világ-zenei színtér egyik rendhagyó figurája.

A Szüret 3.0-ban pedig terítéken Várnai Gyula és művészete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!