Kultúra

2016.07.21. 18:25

Irodalmi összeállítás magyar hírességek vágyairól, mindennapjairól

Dunaújváros - Szívet melengetően sokan voltak kíváncsiak szerdán a Petőfi Művészeti Liget soron következő előadására.

Balla Tibor

Meglepetés, majd megnyugvás töltött el a ligetbe érkezve szerda este. Kicsit tartottam attól, hogy a heti három koncerthez szokott közönség ijedten távol marad, olvasván, hogy előadást hirdettek erre az estére, ráadásul irodalmi előadást. Szerencsére még nem veszett minden, a zenepavilon körüli padokon el sem fért a közönség, a szervezőknek szépszámmal kellett összecsukható székeket hozniuk a színházból.

A Hogyan szerettek ők? címmel meghirdetett előadást - vagy inkább felolvasó estet - hárman játszották a Bartók Kamaraszínház társulatának tagjai közül. A női szerepeket Tőkés Nikoletta, a két férfiszerepet Kiss Attila valamint Csadi Zoltán alakította. A színlap szerint a művészek versek, korabeli írások, naplórészletek, kortársak, visszaemlékezései alapján idézték meg a múzsa kegyeltjeinek kevésbé ismert arcát, tallóztak magánéletük lapjai közt.

A szépszámú közönség számára üdítően hatott az est humoros, helyenként szókimondó stílusa

A siker kódolható volt, hiszen már az alapanyag, Nyári Krisztián Így szerettek ők címet viselő szerelmeskönyve is hatalmas siker volt. Igaz, az előzetesben még hat irodalmár nagyságunk magánéletébe ígértek betekintést, végül két pár, Molnár Ferenc és Fedák Sári, valamint Nagy László és Szécsi Margit másként és másként különleges hétköznapjaiba nyújtottak betekintést.

Ez a betekintés pedig gyakorta megdöbbentő, vagy megindító volt. Mint például az, hogy Molnár és Fedák esküvőjük után nem tért haza, a nászéjszaka is elmaradt, hiszen a ceremónia valójában kapcsolatuk lezárása, ünnepélyes válásuk volt, mert az ünnepelt színésznő nem szerette volna, ha az elhagyott szerető szerepkörét osztja rá a sajtó. Szerda óta tudható az is, hogy a huszonhárom éves Szécsi Margit és a huszonhat éves Nagy László 1951-ben Dunapentelén, az épülő Sztálinvárosban találkozott először.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!