Kultúra

2016.09.29. 17:30

Festékanimációk is szerepelte Dunaföldváron

Dunaföldvár - Színtérő címmel festékanimáció szerepelt az Ars Sacra fesztivál dunaföldvári programjában szeptember közepén.

L. Mészáros Irma

A Szerb templom volt a különös bemutató helyszíne, amely ezen az estén már második alkalommal kapcsolódott össze virtuálisan a bajóti katolikus templommal, ahol éppen Vázsolyi János szaxofonművész Bach-átiratokat játszott.

Dunaföldváron Nagy Dénes festőművész hozott létre vizuális látványt a zenével harmóniában. Témául - a helyszínhez, a zenéhez és az Ars Sacra fesztiválhoz kapcsolódva - a bibliai teremtéstörténet elemeit választotta. Munkájában nem a figurális ábrázolás uralkodott, hanem az artisztikusság. Ez is alkotás, csak más a technika - mondja. Akvarell hatású festéket használva egy alulról megvilágított üveglapra foltok kerülnek, majd ecset és rongy a segítők. Látszólag egyszerű. Futnak a színek, megjelennek, eltűnnek, s a nézők előtt a szentélyre kifeszített vásznon valami mássá formálódik a látvány.

Nagy Dénes festőművész hozott létre vizuális látványt a zenével harmóniában a Szerb templomban Fotó: L. Mészáros Irma

Nagy Dénes színek, tónusok változásával érzékeltette a teremtés folyamatát, gondosan figyelve a zene ívére, az egész koncert ritmusára. Nem véletlen ez, hiszen Nagy Dénes maga is zenél, nagybőgőn játszik több formációban is.

A solti származású egykori földvári gimnazista Szegeden szerzett diplomát, s ma Szolnokon művész-tanár, a Művészeti Alap tagja. A festékanimáció technikájában már gyakorlata van. 2009-ben kapta az első felkérést a Szolnoki Szimfonikus Zenekar szilveszteri koncertjére. Fantasztikus élmény volt nagyzenekari kísérettel alkotni - mondja. Szerepelt már többek között a Győri Filharmonikus Zenekarral, Budapesten az Uránia moziban Nagy Katalin Matild grafikusművésszel közösen. Komolyan kell venni ezt a technikát is, tétje van. Nem dísztárgy ez. Az alkotással láttatni, hatni akar - fogalmazza meg. Másként mennek haza az emberek, ha jó a hatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!